Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Stavrovská: Ochrana zariadení pre seniorov pred požiarmi je alarmujúca

Na snímke zľava komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská, štatutárna zástupkyňa SocioFóra Lýdia Brichtová, predseda Národej rady občanov so zdravotným postihnutím v Slovenskej republike (NROZP) Branislav Mamojka a riaditeľka Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v Slovenskej republike (ZPMPVSR) Iveta Mišová počas tlačovej konferencie Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím k alarmujúcemu stavu v sociálnych službách v Bratislave v stredu 12. januára 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Jedným z riešení by podľa komisárky bol prechod z inštitucionálnej na komunitnú starostlivosť.

Bratislava 12. januára (TASR) - Mnohé zariadenia sociálnych služieb nie sú dostatočne chránené pred požiarmi či inými živelnými udalosťami. Havarijný stav je potrebné urýchlene riešiť. V stredu na to upozornila komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

Reagovala tak na situáciu, ktorá sa odohrala koncom minulého roka v centre sociálnych služieb Zátišie v Osadnom, kde pri požiari zahynuli štyria klienti zariadenia a ďalší boli hospitalizovaní. "Situácia v poskytovaní sociálnych služieb je alarmujúca. Riziko požiaru a ohrozenia zdravia a životov klientov a zamestnancov hrozia aj v iných zariadeniach sociálnych služieb," skonštatovala Stavrovská.

Práva a slobody osôb odkázaných na sociálne služby, najmä v zariadeniach sociálnych služieb s celoročnou pobytovou formou, sú podľa jej slov porušované dlhodobo. Profesionáli v sociálnej oblasti zastupujúci seniorov či zdravotne znevýhodnených preto adresovali premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) a ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) otvorený list, kde upozorňujú na túto situáciu. List podpísalo 62 právnických a 108 fyzických osôb.

Problémom sú podľa komisárky napríklad historické budovy, kde nie je vždy možné zabezpečiť bezbariérovosť či súkromie klientov. "Niekde nie je možné zabezpečiť ani legislatívou dané požiadavky na prostredie objektov sociálnych služieb a protipožiarne opatrenia," poukázala komisárka.

Komisárka konštatuje nedostatky najmä v oblasti bezbariérovosti, zabezpečenia protipožiarnej oblasti, upozorňuje na absenciu signalizačných zariadení pre imobilných klientov, umiestňovanie imobilných klientov na vyšších poschodiach, ich zamykanie v izbách či na nedostatok zamestnancov v zariadeniach.



Jedným z riešení by podľa komisárky bol prechod z inštitucionálnej na komunitnú starostlivosť. Tento proces je však podľa viacerých výborov OSN na Slovensku pomalý a nedostatočný.

O zaradenie do zariadení aktuálne čaká 11.000 ľudí, najviac z nich na umiestnenie do domovov seniorov. "Hasiči v roku 2020 v rámci prevencie a kontrol protipožiarnych opatrení navštívili viac ako 1200 zariadení, v 82 percentách konštatovali nedostatky," uviedla štatutárna zástupkyňa SocioFóra Lýdia Brichtová.

Komisárka preto žiada Hegera aj Krajniaka, aby sa zmeny a reformy v sociálnej oblasti realizovali efektívnejšie a rýchlejšie, aby sa otvorila odborná diskusia o komplexných zmenách v tejto oblasti, na ktorej by mali byť prítomní odborníci, samosprávy aj ľudia so zdravotným postihnutím. "Požadujeme aj vytvorenie odbornej pracovnej skupiny, ktorá bude riešiť havarijný stav v objektoch sociálnych služieb, kde budú prítomní aj zástupcovia ministerstva zdravotníctva a vnútra," dodala Stavrovská.