Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Stavrovská: Prístupnosť informácií pre ľudí s postihnutím sa zlepšuje

Na archívnej snímke komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Foto: TASR - Marko Erd

Ľuďom so zdravotným postihnutím podľa Stavrovskej uľahčujú život rôzne inovácie.

Bratislava 24. júla (TASR) – Prístupnosť informácií pre ľudí so zmyslovým postihnutím sa postupne zlepšuje, veľakrát sú však zmeny len čiastkové a závisia na vedení konkrétneho subjektu. Pre TASR to povedala komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská.

Zákon podľa nej ukladá orgánom verejnej správy povinnosť zabezpečiť prístupnosť svojich webových stránok aj pre nevidiacich a nepočujúcich ľudí. „Platí to aj pre webové portály vysokých škôl a zákon tiež určuje, že isté percento televíznych programov má byť tlmočené do posunkového jazyka,“ priblížila komisárka. „Skupina nepočujúcich tiež oslovila Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, pretože chceli sprístupniť športové spravodajstvo a motoristické relácie. My sme na základe toho otvorili rokovanie so spravodajskou televíziou TA3, ktorá im sprístupnila tieto programy,“ dodala.

Zlepšili sa podľa nej aj podmienky pri výkone volebného práva ľudí so znevýhodnením. Za plachtu už s nimi môže ísť aj človek, ktorý im pomôže vyplniť hlasovací lístok.

Doplnila, že povedomie spoločnosti o právach ľudí so zdravotným postihnutím sa zvyšuje prostredníctvom médií, rôznych aktivít ale aj aktivít mimovládnych organizácií, napríklad Deň belasého motýľa, ktorý organizuje Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR, Deň krivých zrkadiel, ktorý organizuje Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR, Deň bielej palice, ktorý organizuje Únia nevidiacich a slobozrakých Slovenska a ďalších. „Zmene postoja spoločnosti určite pomáhajú aj skvelé výsledky slovenských športovcov zo špeciálnych olympiád,“ hovorí Stavrovská.

Myslí si, že ľuďom so zdravotným postihnutím uľahčujú život inovácie ako internet, elektronická komunikácia a rôzne aplikácie, napríklad aj v doprave. „Jednou z nich je aplikácia, ktorá používateľovi ukáže, kde je voľné parkovacie miesto pre držiteľov parkovacích preukazov určených zdravotne znevýhodneným,“ povedala.