Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Zubní lekári oceňujú, že aj im vláda poskytne ochranné prostriedky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Predstavitelia regionálnych komôr aktuálne komunikujú s jednotlivými samosprávnymi krajmi o postupe distribúcie osobných ochranných pracovných prostriedkov pre jednotlivé zubné ambulancie.

Bratislava 26. marca (TASR) - Zubní lekári ocenili prístup predsedu vlády Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (obaja OĽaNO), ktorí v stredu (25. 3.) hovorili o distribúcii ochranných prostriedkov vyššieho typu aj pre zubných lekárov. Súvisí to s aktuálnou epidemiologickou situáciou, spôsobenou novým koronavírusom.

"Vážime si, že na naše neustále upozorňovanie a žiadosti už od začiatku februára neopomenuli zubných lekárov a v prvej vlne distribúcie respirátorov sme zaradení medzi poskytovateľov s najvyššou mierou kontaktu s pacientmi," povedal prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Igor Moravčík. Pripomenul, že zubní lekári sú ohrození, lebo ošetrujú pacienta vo vzdialenosti 20 až 30 centimetrov od ústnej dutiny a riziko prenosu je pri používaní aerosólu počas poskytovania zubnolekárskej starostlivosti ešte niekoľkonásobne zvýšené.

Predstavitelia regionálnych komôr podľa Moravčíka aktuálne komunikujú s jednotlivými samosprávnymi krajmi o postupe distribúcie osobných ochranných pracovných prostriedkov pre jednotlivé zubné ambulancie. Zubní lekári podľa neho nevyhnutne potrebujú certifikované respirátory FFP3, celotelové overaly, chirurgické čiapky, jednorazové návleky na obuv, ochranné štíty pre opakované použitie a povrchovú dezinfekciu.

"Pre nás, zubných lekárov, je prioritné zachovať dostupnosť zubnolekárskych ošetrení aspoň v nevyhnutnom rozsahu pre celú populáciu aj v takejto mimoriadnej situácii," uviedli predstavitelia SKZL. Na základe odporúčaní komory a následne jednotlivých samosprávnych krajov veľa zubných ambulancií výrazne menilo a prispôsobovalo svoj chod. Niektorí obmedzili prevádzku a niektorí, hlavne zubní lekári nad 65 rokov, ktorých je podľa SKZL na Slovensku 25 percent, museli ambulancie zatvoriť. Urobili tak v záujme ochrany zdravia pacientov, personálu aj z dôvodu chýbajúcich ochranných prostriedkov.

"Obmedzené možnosti ošetrovania pacientov majú závažný dosah na ekonomické fungovanie zubných ambulancií. Zubní lekári nemajú paušálne mesačné platby, ktoré sú uhrádzané z verejného zdravotného poistenia, no ich financovanie je viazané na úhradu reálne poskytnutej zdravotnej starostlivosti, za ktorú pacient dopláca. Prípadné kompenzácie zo strany zdravotných poisťovní nepokryjú ani fixné prevádzkové náklady zubných ambulancií, ako mzdy, nájomné, povinné poistenia a ďalšie," uviedol Moravčík. V ešte horšej situácii sú podľa neho zubní lekári, ktorí nemajú uzatvorené zmluvy so zdravotnými poisťovňami a poskytujú zdravotnú starostlivosť pacientom len na priamu platbu.