Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zuzana Čaputová bude v piatok telefonovať s prezidentom Ukrajiny

Na archívnej snímke zo 16. septembra 2019 zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským pózujú pre spoločnú fotografiu počas oficiálnej návštevy Ukrajiny. Foto: TASR/Marián Garaj/Kancelária prezidenta SR

Prezidentka zároveň informovala, že Slovensko diskutuje s Ukrajinou o tom, čo krajina momentálne potrebuje.

Bratislava 3. februára (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová bude v piatok (4. 2.) telefonovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Diskutovať budú o napätej situácii na Ukrajine. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Čaputová tento týždeň vo vyhlásení vyzvala na pomoc Ukrajine, "lebo tým pomáhame sebe a pomáhame mieru". Informovala, že SR diskutuje s Ukrajinou o tom, čo krajina momentálne potrebuje.

Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo Krym a podporuje separatistov na východe Ukrajiny, sústredilo v blízkosti ukrajinských hraníc desaťtisíce vojakov. Západ sa preto obáva, že Moskva by mohla svojho suseda vojensky napadnúť. Rusko to odmieta a tvrdí, že napätie zvyšujú západné mocnosti rozmiestňovaním vojenských jednotiek vo východnom krídle Severoatlantickej aliancie (NATO).