Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zuzana Čaputová prišla do štábu Pavla, víťazstvo považuje za nádej

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov 2. kola českých prezidentských volieb vo volebnom štábe kandidáta na českého prezidenta, bývalého náčelníka generálneho štábu Petra Pavla, v Prahe 28. januára 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Petr Pavel bude v poradí druhým prezidentom, ktorého si občania ČR zvolili v priamej voľbe.

Praha 28. januára (TASR) - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová prišla do volebného štábu Petra Pavla. Novozvolenému českému prezidentovi osobne zagratulovala a uviedla, že sa z jeho víťazstva mimoriadne teší, lebo v našom regióne pribudne hlava štátu, ktorá si ctí demokratické hodnoty a ktorej sila pramení v pokoji, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Myslím si, že na svete nie sú dva národy, ktoré sú si tak blízke ako Česi a Slováci. Práve táto ľudská blízkosť je vlastne dôvodom, prečo sa spolu tešíme pri každej veľkej chvíli. A voľba prezidenta nesporne takouto veľkou chvíľou je," uviedla prezidentka Čaputová v štábe Petra Pavla po jeho zvolení.



Dodala, že víťazstvo novozvoleného prezidenta je zároveň víťazstvom nádeje. "Nádeje o tom, že slušnosť a pravdovravnosť nie je slabosťou, ale je silou, ktorá môže viesť k víťazstvu a to dokonca aj v politike," uzavrela.

Petr Pavel bude v poradí druhým prezidentom, ktorého si občania ČR zvolili v priamej voľbe. Prvýkrát si Česi vyberali hlavu štátu v roku 2013, predtým ho volil parlament.



(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)