Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zväz ambulantných poskytovateľov poukazuje na kolaps ambulancií

Ilustarčné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

ASL upozornila na akútny nedostatok lekárov a sestier v ambulanciách, nedostatočné financovanie za poistencov štátu, zlé podmienky či nezáujem mladých lekárov o prácu v ambulantnom sektore.

Bratislava 21. mája (TASR) - Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) sa stotožňuje s vyjadreniami Asociácie súkromných lekárov SR o neudržateľnosti situácie v slovenskom zdravotníctve a opakovane poukazuje na znaky signalizujúce hroziaci kolaps ambulantného sektora. TASR o tom informovala výkonná riaditeľka ZAP Zuzana Dolinková.

"Je absolútne nepochybné, že s cieľom kontinuálneho zabezpečenia kvalitnej, efektívnej a dostupnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti na Slovensku je nereálne, aby bola schválená platba poistného na verejnom zdravotnom poistení za poistencov štátu nižšia ako na úrovni piatich percent z vymeriavacieho základu stanoveného zákonom," uviedla Dolinková. Pochovaniu ambulantného sektora môže podľa nej zabrániť len jeho adekvátne dofinancovanie a zatraktívnenie najmä pre mladých lekárov.

"Je neprípustné, aby v roku, pre ktorý bol v kapitole zdravotníctvo vládou SR schválený historicky najvyšší rozpočet, ale i historicky najnižšia platba za poistencov štátu, bol tento top rozpočet vyčerpaný už po prvom kvartáli roku 2019 a nezohľadňoval ani štátom prijaté sociálne opatrenia a balíčky pre zdravotníckych pracovníkov," tvrdí Dolinková. Doplnila, že nikto, ani ministerka zdravotníctva SR či ostatní predstavitelia štátu, nemôže spochybniť fakt, že požiadavky ZAP z konca roka 2018 boli absolútne relevantné a opodstatnené.

ASL na tlačovej konferencii v pondelok (20. 5.) upozornila na akútny nedostatok lekárov a sestier v ambulanciách, nedostatočné financovanie za poistencov štátu, zlé podmienky či nezáujem mladých lekárov o prácu v ambulantnom sektore.

Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová tvrdí, že ministerstvo pracuje na systematických krokoch, aby sa počet lekárov na Slovensku postupne zvyšoval. Jedným z nich má byť rezidentský program, ktorého cieľom je dostať chýbajúcich odborníkov najmä do regiónov.

Zdravotné poisťovne podľa nej pravidelne zvyšujú platby pre ambulantný sektor a rezort zdravotníctva chce lekárov motivovať na to, aby manažovali pacientov či znižovali čakacie lehoty na vyšetrenia.