Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zväz odpadového priemyslu: Niektoré OZV podliezajú recyklačné poplatky

Na archívnej snímke prvý viceprezident ZOP a riaditeľ spoločnosti Kosit Marián Christenko. FOTO TASR - František Iván Foto: TASR

Bez funkčného systému financovania cez OZV nevieme zabezpečiť triedený zber pre samosprávy a občanov, povedal prvý viceprezident ZOP a riaditeľ spoločnosti Kosit Marián Christenko.

Bratislava 18. júla (TASR) - Niektoré organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) "podliezajú" vlastné recyklačné poplatky. Cieľom je prebrať výrobcov od konkurencie. Potom nemajú peniaze na financovanie triedeného zberu a recyklácie. TASR o tom informovala PR manažérka Zväzu odpadového priemyslu (ZOP) Slavomíra Brzová.

Triedený zber a recykláciu odpadu financujú na Slovensku výrobcovia cez OZV. Tie za triedenie odpadu platia zberovým spoločnostiam. Občania si teda za tieto služby zaplatia pri kúpe výrobku, vysvetľuje ZOP.

Tvrdí, že na malom slovenskom trhu je veľa OZV a štát odvetvie slabo reguluje. "Konkurenčný boj deformuje trh tým, že tlačí na znižovanie cien. To spôsobuje nedostatok peňazí v systéme. Pritom OZV financujú skutočné náklady na zber, dotriedenie a recykláciu odpadov z obalov," uviedol zväz.

Ak v dôsledku konkurenčného boja nemajú dostatok financií, znemožňuje to podľa neho správne nakladanie s odpadom. ZOP upozorňuje, že celý systém tým kolabuje a prestáva plniť funkciu, pre ktorú vznikol.

"Bez funkčného systému financovania cez OZV nevieme zabezpečiť triedený zber pre samosprávy a občanov. Mnohé OZV oslovujú výrobcov dampingovými cenami. Výrobcovia zaplatia menej peňazí, čím v systéme zákonite musia chýbať," povedal prvý viceprezident ZOP a riaditeľ spoločnosti Kosit Marián Christenko. Dodal, že často preto robia iba nevyhnutné minimum, pretože na ďalší rozvoj nemajú zdroje.

Ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska a člen Prezídia ZOP Michal Kaliňák tvrdí, že takýto systém triedeného zberu spôsobuje samosprávam problémy. Mnohé menia OZV každý rok. "Podnikli sme právne kroky s cieľom identifikovania OZV, ktoré príslušné požiadavky zákona nerešpektujú a oslabujú tým systém triedeného zberu," uviedol riaditeľ OZV Natur-Pack Michal Sebíň.