Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zverejnili majetkové priznania verejných funkcionárov za rok 2019

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Šéf parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Boris Susko (Smer-SD) ozrejmil, že preverenie priznaní trvalo dlhšie, keďže došlo k enormnému nárastu počtu verejných funkcionárov.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Majetkové priznania verejných funkcionárov za rok 2019 už zverejnili na webe Národnej rady (NR) SR. Zverejnili ich neskoršie ako zvyčajne. Šéf parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Boris Susko (Smer-SD) ozrejmil, že preverenie priznaní trvalo dlhšie, keďže došlo k enormnému nárastu počtu verejných funkcionárov. Situáciu komplikovala aj pandémia nového koronavírusu. Termín na odovzdanie priznaní bol do konca apríla 2020. Preverovanie a následné zverejnenie tak trvalo takmer rok.

Od 1. januára 2020 sa podľa Suska rozšíril rozsah verejných funkcionárov viac ako štvornásobne, z asi 580 na vyše 2000. Viacero funkcionárov podľa neho ani nevedelo, že túto povinnosť má. Výbor musel všetky podané priznania skontrolovať a dožiadať si informácie, ak v nich boli nepresnosti.

Na webe NR SR sú tak zverejnené majetkové priznania zatiaľ len za rok 2019 a roky predtým. Povinnosť podať majetkové priznanie sa týka prezidenta SR, poslancov NR SR, členov vlády, štátnych tajomníkov, vedúcich ústredných orgánov štátnej správy, sudcov Ústavného súdu SR, predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu SR, členov Súdnej rady SR, generálneho prokurátora či verejného ochrancu práv. Majetkové priznanie musia podľa zákona podať napríklad aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS), rektori verejných vysokých škôl či šéfovia Železníc Slovenskej republiky.

Z vtedajšieho kabinetu Petra Pellegriniho zarobil za rok 2019 najviac samotný premiér Pellegrini, priznal sumu 68.264 eur. Z ministrov priznal najviac exminister životného prostredia László Sólymos. Za výkon verejnej funkcie v roku 2019 zarobil 62.114 eur. V rámci bezpodielového spoluvlastníctva manželov priznal byt v bratislavskom Starom Meste, dom, záhradu a pozemok v Rusovciach, či byt v chorvátskom Sukošane, ďalej tiež úspory v banke a hotovosť a hypotekárny úver. Priznal tiež obchodný podiel v spoločnosti, úver, ako aj značkové hodinky.

Tretí najvyšší príjem v rámci členov vlády preukázal vo výške 61.593 eur exminister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, štvrtý vo výške 60.977 eur vtedajší podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši. Lajčák priznal napríklad vlastníctvo bytu a podiel na spoločných častiach domu a pozemku v Tatranskej Lomnici, tiež podiel na vlastníctve rodinného domu v Jarabine, ďalej má v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov osobné auto a úver. Raši preukázal viacero nehnuteľností v Košiciach, medzi nimi byt, garáž, rodinný dom, či záhradu. Priznal tiež finančné úspory, vlastníctvo cenného papiera a pôžičku.

Najmenej z členov vlády zarobil v roku 2019 vtedajší minister financií Ladislav Kamenický, a to 50.027 eur. V priznaní uviedol vlastníctvo rodinného domu v bratislavskom Ružinove a pozemok v Devíne. Vlastní tiež umelecké diela, zariadenie domácnosti, priznal aj hypotekárny úver, peňažné prostriedky a podiel v obchodnej spoločnosti.