Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Zverejnili nominácie na Dosky 2023, mená víťazov vyhlásia 13. novembra

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Najviac, celkovo päť nominácií získala inscenácia Kocúrkovo (Slovenské národné divadlo), hneď za ňou je inscenácia Hekuba (Slovenské komorné divadlo Martin.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Asociácia súčasného divadla (ASD) oznámila nominácie na Divadelné ocenenia sezóny Dosky 2023. Nominácie aj víťazov určuje odborná divadelná obec, v 26. ročníku hlasovalo 40 divadelných kritikov, teoretikov a publicistov. Mená víťazov vyhlásia počas ceremoniálu 13. novembra v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave a v priamom prenose ho odvysiela RTVS o 20.10 h na Dvojke. TASR o tom informoval René Parák, predseda ASD a spoluautor, producent cien Dosky.

Garantka ankety Zuzana Uličianska zdôrazňuje, že v aktuálnom ročníku môžu Dosku vyhrať nielen tvorcovia z Bratislavy, ale aj z Košíc, Martina, Nitry, Banskej Bystrice či Zvolena. "Najlepšie výkony sa nenašli len medzi zriaďovanými divadlami, ale aj na nezávislej scéne (Uhol_92, Divadlo Petra Mankoveckého). Medzi nominovanými inscenáciami sú nové interpretácie slovenskej klasiky (Kocúrkovo), aktualizované dramatizácie slovenskej prózy (Deti na motívy Timravy), pôvodný slovenský text s antickou témou (Iokasté), dokudráma (Sme krajina:...), ale aj inscenácie svetovej dramatickej klasiky (Macbeth, Woyczeck) či novších zahraničných textov (Nikdy a navždy, Otec, Hekuba, Koncert na želanie)," priblížila.

Najviac, celkovo päť nominácií získala inscenácia Kocúrkovo (Slovenské národné divadlo), hneď za ňou je inscenácia Hekuba (Slovenské komorné divadlo Martin) so štyrmi nomináciami a trojicu najúspešnejších inscenácií uzatvára inscenácia Deti (SND) s troma nomináciami.

"Medzi nominovanými nájdeme českých, talianskych, slovinských či maďarských tvorcov. Na kritikmi oceňovaných produkciách sa však podieľalo obrovské množstvo ďalších umelcov z celého sveta: tanečníkov, operných sólistov, hudobníkov a mnohých ďalších," poznamenal Parák s tým, že nomináciu má aj koprodukčný projekt SND s prestížnym operným festivalom v Bregenzi, spolupráca s Mestskými divadlami pražskými či projekty slovenských umelcov dlhodobo pôsobiacich v zahraničí. "Štatút Dosky už od založenia tejto ceny deklaruje, že ceny sa udeľujú bez ohľadu na národnosť či štátnu príslušnosť tvorcov," pripomenul.