Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Zverejnili štúdiu týkajúcu sa zdravia 11-, 13- a 15-ročných školákov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Problematické využívanie internetu (aspoň jeden z piatich symptómov závislosti) reportovala polovica 13- a 15-ročných dievčat (49 až 52 percent), uvádza sa v štúdii.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Symptómy problematického využívania internetu narástli u dievčat vo veku 13 až 15 rokov. Vyplýva to zo štúdie Health Behaviour in School Aged Children (HBSC) Slovensko 2021/2022. Národná správa prezentuje hlavné zistenia týkajúce sa zdravia a so zdravím súvisiacim správaním 11-, 13- a 15-ročných školákov.

"Problematické využívanie internetu (aspoň jeden z piatich symptómov závislosti) reportovala polovica 13- a 15-ročných dievčat (49 až 52 percent) a skoro dve pätiny chlapcov a 11-ročných dievčat (35 až 39 percent). (...) Je však dôležité dodať, že samotné riziko závislosti od internetu sme však zaznamenali len u šiestich percent školákov a školáčok," uvádza sa v štúdii.

On-line prostredie podľa odbornej poradkyni občianskeho združenia IPčko Zuzany Juránekovej pre mladých predstavuje prirodzenú súčasť života. "Prináša rýchle a instantné napĺňanie potrieb a to je na ňom najviac rizikové. Cesta, ako si zabezpečiť rovnováhu a eliminovať tieto riziká, je, že sa internet nemá stať jediným zdrojom napĺňania potrieb mladého človeka," dodala.