Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Zviera by nemalo byť vnímané ako vec, navrhuje M. Poliačik

Na snímke poslanec za SaS Martin Poliačik. Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanec navrhuje zmeniť aj zákon, ktorý upravuje niektoré podmienky držania psov.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Zviera by nemalo byť vnímané ako vec. Myslí si to Martin Poliačik (SaS). Dosiahnuť to chce novelou Občianskeho zákonníka, o ktorej poslanci rokovali v závere 11. dňa 54. schôdze Národnej rady SR. Poliačikov návrh definuje živé zviera ako bytosť obdarenú zmyslami, ktorá je schopná vnímať okolie.

Spolu s Luciou Nicholsonovou (SaS) navrhuje Poliačik zmeniť aj zákon, ktorý upravuje niektoré podmienky držania psov. Novelizáciou chcú zaviesť povinnosť registrovať chov v prípade, že chovateľ má záujem o predaj šteniat. Registrácia sa nemá týkať tých chovateľov psov, ktorým sa psy rozmnožia náhodne alebo šteňatá nie sú predmetom predaja.

Každý, kto bude chcieť predávať psov mimo chovateľských staníc registrovaných v chovateľských zväzoch, by podľa návrhu mal mať od veterinárnej správy potvrdenie o tom, že má vhodné podmienky na tento chov a že ich aj dodržiava.

Neohlásenie registrovaného chovu psov by mal byť priestupok. Rovnako aj to, keď bude osoba chovať psov za účelom rozmnožovania a predaja mimo registrovaného chovu psov.

Poslanci sa do lavíc vrátia v utorok (6.9.). Rokovať budú o ďalších poslaneckých návrhoch, ktoré sú na pláne. Ako prvé ich čakajú viaceré správy. Napríklad aj správa o stave použitia informačno-technických prostriedkov za I. polrok 2015 či správa za rok 2014 o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí.