Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Zvierací ombudsman chce, aby štát navrhol opatrenia s chovom zvierat

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Petície sa spustili po tom, čo Československý kastračný program (ČSKP) našiel v osade v obci Huncovce v okrese Kežmarok dva utýrané psy.

Bratislava 25. mája (TASR) - Znenie petícií, ktoré žiadajú zákaz chovu zvierat v osadách, môže byť protiústavné. Myslí si to iniciatíva Zvierací ombudsman. Zároveň vyzýva štát, aby navrhol opatrenia súvisiace s chovom spoločenských zvierat. Informovala o tom Natália Babicová z tímu Zvieracieho ombudsmana

Petície sa spustili po tom, čo Československý kastračný program (ČSKP) našiel v osade v obci Huncovce v okrese Kežmarok dva utýrané psy. Jeden zraneniam podľahol, druhý musel podstúpiť eutanáziu, priblížila Babicová. Zvierací ombudsman a ČSKP podali vo veci trestné oznámenie. Za zákaz chovu zvierat v osadách sa spustili dve petície, ktoré podporilo takmer 50.000 ľudí. "Zvierací ombudsman sa obáva, že znenie, ktoré bolo zverejnené v internetových petíciách, je v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky. Nie je totiž možné chovateľom zakázať chovať zviera len na základe toho, kde majú bydlisko," uviedla Babicová.

Iniciatíva s tým, ako je petícia sformulovaná, nesúhlasí a odporúča, aby Slovensko nasledovalo rakúsky systém. V niektorých rakúskych krajoch každý, kto chce mať psa, musí prejsť skúškou a povinným výcvikom, hovorí Babicová.

"Problém nelegálneho chovu zvierat ako aj samotného týrania je na Slovensku celospoločenský, netýka sa len rómskej komunity. V rómskych osadách je vzhľadom na dlhodobú segregáciu rómskej menšiny tento problém prirodzene najvypuklejší," hovorí Babicová. Zvierací ombudsman vyzýva štát, aby navrhol opatrenia súvisiace s chovom spoločenských zvierat.

Iniciatíva tiež tvrdí, že ochrana zvierat nie je prioritnou témou kompetentných orgánov. Na Slovensku je tiež platná legislatíva, ktorá sa však nevyužíva dostatočne efektívne.