Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Zvieracia ombudsmanka: Zvierat odložených po sviatkoch mierne ubudlo

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Aliancia združení na ochranu zvierat, ktorá stojí aj za iniciatívou Zvierací ombudsman, v prvej polovici januára 2020 skúmala počet zvierat, ktoré do útulkov pribudli po Vianociach a Silvestri.

Bratislava 29. januára (TASR) - Odložených živých vianočných darčekov bolo tento rok o niečo menej, väčším problémom cez sviatky bola podľa zvieracej ombudsmanky Zuzany Stanovej pyrotechnika.

Aliancia združení na ochranu zvierat, ktorá stojí aj za iniciatívou Zvierací ombudsman, v prvej polovici januára 2020 skúmala počet zvierat, ktoré do útulkov pribudli po Vianociach a Silvestri. "Najkritickejší stav zaznamenali v Leviciach. Po silvestrovskej noci v útulku skončilo až 19 zatúlaných psov, niektoré z nich pre zranenia uhynuli," konštatujú predstavitelia iniciatívy.

"Pravidelne apelujeme na ľudí, aby nekupovali zvieratá ako vianočný darček. Z predchádzajúcich skúseností vieme, že živé darčeky sú často len neuváženým rozhodnutím, a tak mnohé psy končievali po sviatkoch v útulkoch," vysvetľuje PR manažérka Zvieracieho ombudsmana Natália Babicová. "Z tohtoročného prieskumu vyplýva, že takéto neuvážené rozhodnutia sú na miernom ústupe. Podľa výstupov z útulkov bolo väčším problémom tohtoročných sviatkov ohrozenie zvierat pyrotechnikou," hovorí Babicová. Podľa veterinárky Martiny Karasovej sú ohrozené najmä psy, vtáky a kone. Pyrotechnika im môže spôsobiť vážne fyzické i psychické poškodenia.

Aliancia prijala štatistiky od deviatich útulkov. Od Vianoc do polovice januára v nich dokopy skončilo 81 odložených a zatúlaných psov. Pri niektorých nie je možné určiť, či išlo o vianočný darček alebo nie. Podľa vedenia útulku v Poprade počet prijatých psov, ktoré sú neželaným či nezvládnutým vianočným darčekom, môže ešte stúpnuť. Náročnosť starostlivosti o psa sa totiž môže prejaviť až po čase, a to nielen v prípade detí, ale aj starších ľudí, ktorí sa nedokážu sami postarať najmä o väčších psov. V popradskom útulku od Vianoc do polovice januára prijali päť psov.

"V útulku v Leviciach skončilo po silvestrovskej noci 19 zatúlaných psov. Sedem z nich je ešte stále v útulku. Dva psíky, žiaľ, na následky zranení po silvestrovskej noci, zahynuli," uviedol Jakub Hrbáň zo Zvieracieho ombudsmana. Návrat týchto zatúlaných psov pôvodným majiteľom je podľa iniciatívy náročný, polovica z nich totiž nebola začipovaná.

"Odloženie zvieraťa po sviatkoch do útulku nie je vhodným riešením, tie totiž nie sú miestom na odkladanie zvierat, ale len prechodnou stanicou pre zatúlané či stratené jedince," uzatvára Stanová.