Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vo väzniciach evidujú 75 pozitívne testovaných väzňov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Aktuálne sa v stredu v slovenských väzniciach nachádzalo 10.291 väznených osôb. Z tohto počtu je 8799 odsúdených a 1492 obvinených.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Stav odsúdených a obvinených osôb pozitívne testovaných na nový koronavírus sa v porovnaní so záverom minulého týždňa mierne zvýšil. Aktuálne sa v slovenských väzniciach nachádza pozitívne testovaných 75 obvinených a odsúdených osôb. Koncom minulého týždňa ich bolo 62. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

"Od začiatku pandémie do dnešného dňa ZVJS eviduje päť úmrtí väznených osôb, ktorých prvotnou príčinou úmrtia bolo ochorenie COVID-19," povedala. Takýto stav bol aj koncom minulého týždňa. Zároveň zopakovala, že testovanie sa realizuje pravidelne v súlade s internými predpismi, a najmä podľa potreby, respektíve podľa rozhodnutia a návrhu krízového štábu riaditeľov ústavov a zdravotníckeho zariadenia. Testovanie sa vykonáva napríklad pri eskortovaní väznených osôb mimo ústavu, pred prepustením z ústavu vrátane podmienečného prepustenia, ďalej v prípade výskytu prvotných príznakov ochorenia a podobne.

"Odsúdení, ktorých testovanie potvrdí infekčné ochorenie COVID-19, sú ihneď ubytovaní oddelene od ostatných odsúdených. Rovnako odsúdení, ktorí boli v kontakte s odsúdenými pozitívne testovanými na infekčné ochorenie COVID-19, sú umiestnení do karantény a ubytovaní oddelene od ostatných odsúdených," priblížila.

Aktuálne sa v stredu v slovenských väzniciach nachádzalo 10.291 väznených osôb. Z tohto počtu je 8799 odsúdených a 1492 obvinených.