Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

ZVJS odhalil od začiatku testovania dovedna 2239 pozitívnych osôb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkový počet doteraz potvrdených pozitívnych prípadov z radov príslušníkov a zamestnancov zboru bol 406.

Bratislava 23. februára (TASR) – Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) zaznamenal od konca októbra 2020 dovedna 2239 pozitívne testovaných osôb na ochorenie COVID-19 z celkového počtu 95.687 vykonaných testov. TASR o doterajšej štatistike aktuálnej k 21. februáru tohto roka informovala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

ZVJS vykonal v rámci celoplošných testovaní sedem kôl. V nich otestoval 31.539 väznených osôb, z ktorých pozitívny test malo 1570 väzňov. Celkový počet doteraz potvrdených pozitívnych prípadov z radov príslušníkov a zamestnancov zboru bol 406.

"Testovanie väznených osôb v ústavoch ďalej kontinuálne prebieha a realizuje sa pravidelne v súlade s internými predpismi a najmä podľa potreby, resp. podľa rozhodnutia a návrhu krízového štábu riaditeľa ústavu a zdravotníckeho zariadenia. Testovanie sa taktiež vykonáva napr. pri eskortovaní väznených osôb mimo ústav, pred ich prepustením z ústavu vrátane podmienečného prepustenia, ďalej v prípade výskytu prvotných príznakov ochorenia a pod.," priblížila Kacvinská.

V rámci skríningu v termíne od 15. do 21. februára zbor otestoval dokopy 10.695 osôb, pričom z nich malo pozitívny test 312 väzňov, 57 osôb z radov príslušníkov a zamestnancov ZVJS a 15 civilných osôb.

ZVJS zabezpečuje testovanie pre príslušníkov a zamestnancov zboru, vrátane osôb žijúcich v spoločnej domácnosti, väznené osoby, ale aj personál Ministerstva spravodlivosti SR, súdov, Justičnej akadémie, Inštitútu vzdelávania Ministerstva spravodlivosti SR, zamestnancov kancelárií Súdnej rady SR a verejnej ochrankyne práv, prokurátorov, notárov, exekútorov, personál Centra právnej pomoci a osôb žijúcich s nimi v spoločnej domácnosti.

Celkový počet zamestnancov a príslušníkov ZVJS k 1. januáru predstavoval 5469, z toho je 4736 príslušníkov a 733 zamestnancov. K 22. februáru sa vo väzniciach nachádzalo 10.477 väznených osôb. Z nich bolo 8857 odsúdených a 1620 obvinených.