Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V prvom polroku pracovalo na Slovensku takmer 4600 väzňov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Priemerná mesačná pracovná odmena obvinených a odsúdených zaradených do práce bola za prvý polrok dosiahnutá vo výške 108,03 eur.

Bratislava 7. augusta (TASR) - V prvom polroku tohto roku pracovalo na Slovensku takmer 4600 väzňov.

"Za šesť mesiacov bolo do práce zaraditeľných 6460 odsúdených a 48 obvinených. Do práce bolo napokon zaradených spolu 4569 väznených osôb, z toho 4521 odsúdených a 48 obvinených. Z uvedeného počtu bolo 1187 osôb zaradených na pracoviskách mimo strážených objektov," uviedol pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Ako dodal, priemerná mesačná pracovná odmena obvinených a odsúdených zaradených do práce bola za prvý polrok dosiahnutá vo výške 108,03 eur.

"Vo vnútornej prevádzke ústavov na výkon väzby a ústavov na výkon trestu odňatia slobody obvinení a odsúdení zabezpečovali bežnú prevádzku v kuchyniach, práčovniach, autodielňach, kotolniach, pri údržbe objektov a iných činnostiach - kuchári, upratovači, vodári, inštalatéri, krajčíri, automechanici, elektrikári, holiči a pod. V strediskách vedľajšieho hospodárstva vykonávali odsúdení práce vo vlastnej výrobe Zboru väzenskej a justičnej stráže - ide o výrobu výstrojných väzenských a príslušníckych súčiastok, bielizne, pracovných odevov, drevotrieskového a kovového nábytku, základných poľnohospodárskych produktov – krmovín, zeleniny a mäsa," ďalej objasnil Baláž.

"V rámci poskytovania prác a služieb zmluvným partnerom vykonávali odsúdení zaradení v strediskách vedľajšieho hospodárstva rôzne druhy pomocných prác v ústavoch, alebo mimo nich v automobilovom priemysle, obuvníctve, stavebníctve, drevospracujúcom priemysle, poľnohospodárstve, pri upratovaní objektov, úprave parkov, čistení ciest a v ďalších odvetviach," povedal na záver Baláž.

K začiatku augusta tohto roka sa v slovenských väzniciach nachádzalo 8691 odsúdených a 1415 obvinených.