Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ZVJS za rok evidoval 1831 nakazených príslušníkov a zamestnancov zboru

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Momentálne ZVJS eviduje 214 príslušníkov a zamestnancov zboru s ochorením COVID-19.

Bratislava 25. februára (TASR) – Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) za necelý rok pozitívne otestoval na nový koronavírus 1831 príslušníkov a zamestnancov zboru. TASR o tom informovala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská s tým, že celkový počet pozitívne testovaných je vrátane celoplošného testovania antigénovými a PCR testami.

"Od prvého zaznamenaného prípadu ochorenia COVID-19 na Slovensku, ktorý bol 6. marca 2020, ubehol už takmer rok. Aj napriek neustálemu testovaniu a dodržiavaniu prijatých osobitých protiepidemických opatrení sa prítomnosti ochorenia nevyhol ani personál zboru," uviedla.

Aktuálne v stredu (24. 2.) ZVJS evidoval celkovo 214 príslušníkov a zamestnancov zboru s ochorením COVID-19 a 299 príslušníkov a zamestnancov nachádzajúcich sa v karanténe. "Po pozitívnom zaznamenaní výsledkov testov na prítomnosť ochorenia COVID-19, resp. v prípade vyskytujúcich sa príznakov ochorenia alebo možného styku, pri ktorom došlo ku kontaktu so suspektnou osobou, bola s okamžitou platnosťou príslušníkom a zamestnancom zboru nariadená karanténa," vysvetlila.

Podľa nej súčasná situácia spôsobuje problémy, keďže sú viacerí príslušníci práceneschopní, prípadne v karanténe, čo jednotlivé ústavy riešia zmenami vo velení do výkonu služby, výkonom služby nad základný čas služby, prerozdelením personálnych kapacít a prípadne aj výpomocou z iných ústavov. "Taktiež naďalej platí, že testovanie sa realizuje pravidelne aj u personálu zboru a zároveň sú eliminované všetky pracovné a služobné činnosti organizované zborom so zreteľom na eliminovanie možnosti stretnutia väčšieho počtu príslušníkov a zamestnancov zboru," dodala Kacvinská.

Celkový počet zamestnancov a príslušníkov ZVJS k 31. januáru tohto roka predstavoval 5468 osôb, z toho 4733 príslušníkov a 735 zamestnancov.