Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Zvolenský: Bolo správne, že rozlúčka s kardinálom mala viac zastavení

Na snímke predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Mons. Stanislav Zvolenský. Foto: TASR - Martin Baumann

V čase vystavenia pozostatkov kardinála v Dóme sv. Alžbety navštívilo košickú katedrálu od nedele (14. 8.) do utorka okolo 10.000 ľudí.

Košice 16. augusta (TASR) – Bolo správne, že pohreb zosnulého slovenského kardinála Jozefa Tomka mal viacero zastavení. Na utorkovom brífingu po pohrebnej svätej omši to povedal predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

"Kardinál vždy svojimi myšlienkami a svojím spôsobom správania sa prinášal zjednotenie. Myslím si, že toto zjednotenie sme cítili aj v Bratislave, aj tu v Košiciach. Zjednotil spoločnosť, veriacich aj neveriacich a medzi veriacimi aj rozličné spoločenstvá - kresťanské aj nekresťanské," povedal. Jednota je podľa neho odkaz Tomka pre spoločnosť.

V čase vystavenia pozostatkov kardinála v Dóme sv. Alžbety navštívilo košickú katedrálu od nedele (14. 8.) do utorka okolo 10.000 ľudí. Po tom, ako ich vo štvrtok (11. 8) previezli z Vatikánu, boli k verejnej úcte vystavené ešte v Katedrále sv. Martina v Bratislave.

Na samotnom pohrebe v Košiciach sa dokopy v interiéri dómu a na námestí pred Urbanovou vežou, kde bola veľkoplošná obrazovka s priamym prenosom z obradu, zúčastnilo podľa Košickej arcidiecézy okolo 5500 ľudí. Medzi nimi aj najvyšší ústavní činitelia SR.

Tomko bol najstarším členom kolégia kardinálov. Zomrel vo veku 98 rokov 8. augusta vo svojom byte v Ríme. Podľa jeho želania je miestom jeho posledného odpočinku Katedrála sv. Alžbety v Košiciach.