Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo trvá vo Vysokých Tatrách

Ilustračné foto Foto: TASR

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá vo Vysokých Tatrách, v polohách nad 1700 m n. m.

Liptovský Hrádok 12. januára (TASR) – Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá vo Vysokých Tatrách, v polohách nad 1700 m n. m. V Nízkych a Západných Tatrách a vo Fatrách trvá vo vyšších nadmorských výškach miernejší 2. stupeň. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo sa vo Vysokých Tatrách týka najmä extrémne strmých svahov s východnou, juhovýchodnou a južnou orientáciou, kde sa ukladal nový sneh do málo stabilných snehových vankúšov, dosiek a prevejov. Uvoľnenie lavíny môže spôsobiť už malé dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky.

Dnes ráno bolo na horách prevažne zamračené hmlisto a miestami snežilo. Teplota vzduchu sa ráno pohybovala v rozpätí od -14 do -2 stupňov Celzia. Vo vyšších polohách a na hrebeňoch fúkal búrlivý vietor, ktorý dosahoval v nárazoch miestami silu cez 20 m/s. Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do 30 cm nového snehu, najmä vo Vysokých Tatrách.

Výrazné oteplenie počas soboty spôsobilo, že intenzívne zrážky padali aj v stredných polohách iba vo forme dažďa. Vplyvom ochladenia sa na snehovej pokrývke vytvorila ľadová vrstva. Silný vietor previal väčšinu nového snehu na záveterné svahy miestami až do viac ako 1,5- metrovej výšky vo forme málo stabilných snehových dosiek, vankúšov a prevejov. Horské hrebene vyfúkal miestami až na tvrdý ľadový alebo skalný podklad.