Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Ministri za SaS podali demisiu

Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, predseda strany SaS Richard Sulík, ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (všetci SaS) počas tlačovej konferencie na tému – Demisia ministrov za SaS 5. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

To, čo zažíva Slovensko pod vedením Igora Matoviča, sa nedá nazývať inak ako rozvrat, podotkol Sulík a pripomenul dôvody SaS na odchod z vlády.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Zvyšní traja ministri zo strany SaS podali v pondelok demisiu. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister školstva Branislav Gröhling a minister zahraničných vecí Ivan Korčok tak nasledovali lídra strany a ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Informovali o tom na pondelkovej tlačovej konferencii. Sulík podotkol, že od pondelka sú tak všetci ministri SaS v demisii. Hovorí o odchode SaS do opozície.

"To, čo zažíva Slovensko pod vedením Igora Matoviča, sa nedá nazývať inak ako rozvrat," podotkol Sulík a pripomenul dôvody SaS na odchod z vlády. Partneri mali podľa slov Sulíka dva mesiace na to, aby sa zariadili a ukázali, že im na krajine záleží. Sulík opakovane kritizoval ministra financií Matoviča. Hovoril o jeho konfliktoch či neschopnosti, spolupráci s fašistami, znásilňovaní legislatívneho procesu a rozvrate verejných financií. Nádejou na zmenu bol podľa Sulíka premiér Eduard Heger (OĽANO), no nechal sa Matovičom šikanovať. Dodal, že po dvoch rokoch tak končia vo vláde, v ktorej robili kvalitnú robotu. "Ostáva po nás kus dobrej práce a sme na ňu hrdí," doplnil s tým, že odchádzajú do opozície. "Budeme konštruktívnou, odbornou, ale aj tvrdou opozíciou," poznamenal.

Sulík odmieta obvinenie, že by utekal pred zodpovednosťou. Rád by ostal vo vedení rezortu a pokračoval v práci. Stačí podľa neho, ak by Matovič odišiel, a Sulík by sa vrátil dokončiť rozpracované. Čo sa týka ďalšej práce v parlamente, Sulík avizoval rokovanie poslaneckého klubu SaS na utorok (6. 9.). Následne budú informovať o krokoch k jednotlivým zákonom, a to aj k otázke skrátenia volebného obdobia. Ozrejmil, že zmeny pri dlhovej brzde podporia, ak s nimi prejde aj daňová brzda. Na rozpočet je podľa slov Sulíka ešte čas a bude závisieť od toho, čo v ňom bude. Odmieta však oberanie obcí o financie či niektoré škodlivé opatrenia.



Zároveň uviedol, že budú mať záujem o post podpredsedu parlamentu. Aktuálne ho za SaS zastáva Milan Laurenčík, ktorý je však náhradníkom za ministrov. Strana bude navrhovať Martina Klusa. Rovnako budú mať záujem, aby vo funkcii ostali aj ich predsedovia výborov. Pri otázke ich odvolania poukázal na počet poslancov v klube SaS. "Ak majú aspoň v nejakých otázkach záujem o týchto 21 hlasov, tak nech pekne nechajú predsedov výborov na pokoji," uviedol.

Na otázku o návrhu na odvolanie Matoviča v parlamente reagoval, že o postupe sa poradia. Ak takýto návrh príde, osobne bude hlasovať za a bude o tom presviedčať aj kolegov zo strany. "Bolo by nelogické, keby sme odišli z vlády preto, lebo Igor Matovič je členom vlády, a následne by sme nehlasovali za jeho odvolanie," priblížil Sulík.

Gröhling podotkol, že zotrvanie Matoviča vo funkcii považuje za pochovanie akejkoľvek šance na normálne a zodpovedné vládnutie. Podobne to vníma aj Kolíková. S Matovičom sa podľa nej nedá vládnuť a dokončiť reformy, pretože si nevie vážiť koaličného partnera a pošliapava princípy právneho štátu. Korčok pri svojom odchode argumentoval aj tým, že je nominantom SaS. Podotkol, že doteraz nie je známe ďalšie fungovanie trojkoalície v menšinovej vláde, preto si nevie predstaviť ani svoje zotrvanie v nej. Upozornil na možnú nestabilitu, ktorá by sa mohla prejaviť aj v zahraničnopolitických otázkach či zmene proeurópskeho smerovania Slovenska.



Premiér Eduard Heger po pondelkovom rokovaní svojho kabinetu oznámil vstup do menšinovej vlády. S menami nástupcov odchádzajúcich ministrov plánuje najprv oboznámiť prezidentku Zuzanu Čaputovú. Budúci týždeň by ich mohla spoznať aj verejnosť.


Prezidentka deklarovala, že vždy bude zvažovať ponúknutých kandidátov, no nevidí dôvod predlžovať aktuálnu agóniu v súvislosti s vládnou krízou. Od premiéra očakáva mená kandidátov na uvoľnené miesta. Apelovala na ukončenie konfliktov a na stabilnú vládu, pričom upozornila na aktuálnu energetickú krízu.


Spor v koalícii trvá už niekoľko týždňov. SaS oznámila odchod z koalície, žiadala odstúpenie Matoviča z vlády, čo OĽANO odmietlo. V deň, keď ministri SaS mali podať demisiu, prišlo OĽANO na rokovanie vlády s opatreniami, ktoré ak SaS podporí, Matovič z vlády odíde. SaS povedala, že je ochotná o návrhoch rokovať, ale až keď odstúpi Matovič.