Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

VIDEO: Náročnú 15. etapu vyhral Pantano, Saganovi zostáva zelený dres

Na snímke kolumbijský cyklista Jarlinson Pantano sa teší z víťazstva v 15. etape 103. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Tour de France z Bourg-en-Bresse do Culozu 17. júla 2016. Foto: TASR/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan prišiel do cieľa na konci jednej zo záverečných skupiniek na 152. priečke.

Culoz 17. júla (TASR) - Kolumbijský cyklista Jarlinson Pantano ovládol nedeľňajšiu 15. etapu Tour de France, ktorá merala 159 km a viedla z Bourg-en-Bresse do Culozu. Jazdec IAM Cycling najlepšie zareagoval na únik Rafalu Majku dvadsať kilometrov pred cieľom a v záverečnom špurte si vybojoval premiérové víťazstvo na prestížnom podujatí. V sérii viacerých náročných stúpaní horského profilu ale dominoval Majka a obliekol sa do bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára.

Slovenský cyklista Peter Sagan prišiel do cieľa na konci jednej zo záverečných skupiniek na 152. priečke so stratou 28:13 min na Pantana. Žlté tričko pre lídra pretekov si udržal Chris Froome, ktorý finišoval s viac ako trojminútovým mankom za nedeľňajším víťazom. Sagan klesol v priebežnej klasifikácii na 93. pozíciu so stratou 2:07:29 h. Nič sa nezmenilo ani v súťaži o zelený dres, keďže špurtéri pre náročný kopcovitý profil v úvode etapy nebojovali o body na rýchlostnej prémii, ktorú organizátori umiestnili približne do stredu trate. Sagan naďalej vedie so ziskom 340 bodov, pred druhým Cavendishom ich má k dobru 62.

Žlté tričko pre lídra pretekov si udržal Chris Froome, ktorý finišoval s viac ako dvojminútovým mankom za nedeľňajším víťazom. Nič sa nezmenilo ani v súťaži o zelený dres, keďže špurtéri pre náročný kopcovitý profil v úvode etapy nebojovali o body na rýchlostnej prémii, ktorú organizátori umiestnili približne do stredu trate. Sagan tak naďalej vedie so ziskom 340 bodov, pred druhým Cavendishom ich má k dobru 62.

Pantanto bol po víťaznom dojazde do cieľa dojatý. "Je to neuveriteľné, splnil sa mi sen. Presne pre toto som prišiel na Tour de France, no neveril som, že sa to môže uskutočniť. Som veľmi šťastný a musím sa za to poďakovať tímovým kolegom. Toto víťazstvo venujem mojej manželke a nášmu kapitánovi Mathiasovi Frankovi, ktorý musel pre chorobu z podujatia odstúpiť," uviedol víťaz v prvom rozhovore po dojazde do cieľa.

OBRAZOM: 15. etapa Tour de France


Sobotňajšia etapa, jedna z najťažších na tohtoročnej Tour, mala mimoriadne náročný horský profil. Od štartu do cieľa absolvovali pretekári dve stúpania prvej kategórie, jedno druhej kategórie, dve "trojky" a špeciálnu horskú prémiu na kopci Grand Colombier s takmer 7-percentným sklonom. Vrchári mali k dispozícii príležitostí na naháňanie bodov, pre šprintérov mohol byť z celej etapy zaujímavý len úsek 88 km pred cieľom, kde organizátori umiestnili rýchlostnú prémiu na Hauteville-Lompnes. Predtým však museli Sagan a spol. zvládnuť viac ako 70 km cez kopce a bolo jasné, že vzhľadom na tento fakt o body tentoraz špurtovať nebudú.

VIDEO: Fanúšikovia Petra Sagana roztancovali Francúzov


Očakávaný únik jednotlivcov prišiel už tesne po štarte, keď sa vpredu ocitli Grmay, Burghardt, De Gendt a Vermote. Aktivita nechýbala ani Saganovi, ale už na prvom kopci sa Slovák spolu s ďalšími šprintérmi zaradil do zadnej línie s narastajúcou stratou. Do úniku naopak zavelil jeho tímový kolega Majka so Zakarinom a prvý menovaný vyšiel na Col du Berthiand ako líder. Neskôr však oboch pohltila 30-členná skupina vrchárov, ktorá sa výrazne odčlenila od pelotónu a bojovala o body na horských prémiách.

VIDEO: Hokejista Jozef Stümpel fandí Saganovi vo Francúzsku


Nasledujúce stúpanie na Grand Colombier vyhral opäť Majka a do virtuálneho poradia o bodkovaný dres si pripísal 25 bodov. Vpredu sa následne pokúsil o únik Alaphilippe, ale spadol a musel počkať na náhradný bicykel. Na čele tak zotrvali Majka s Pantanom, pričom prvý menovaný sa 20 km pred cieľom rozhodol pre samostatný únik. Zozadu nastúpilo trio z Astany v závese s Froomeom a dobrú fyzickú pripravenosť ukázal aj Pantano, ktorý sa postupne vrátil k Majkovi na čelo. V záverečných metroch sa Poliak rozhodol špurtovať, ale Pantano si počkal na vhodnú chvíľu, zavesil sa za súpera a vyštartoval spoza neho za premiérovým víťazstvom na Tour.

výsledky 15. etapy:



1. Jarlinson Pantano (Kol./IAM Cycling)
2. Rafal Majka (Poľ./Tinkoff) obaja 4:24:49 h.
3. Alexis Vuillermoz (Fr./AG2R La Mondiale)
4. Sébastien Reichenbach (Švaj./FDJ) obaja +6 s.
5. Julian Alaphilippe (Fr./Etixx - QuickStep)
6. Serge Pauwels (Bel./Dimension Data)
7. Pierre Rolland (Fr./Cannondale - Drapac) všetci +25
8. Ilnur Zakarin (Rus./Team Kaťuša)
9. Daniel Navarro Garcia (Šp./Cofidis, Solutions Credits) obaja +1:30 min.
10. Tom Jelte Slagter (Hol./Cannondale - Drapac) +2:08
...
152. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) +28:13 min

priebežná klasifikácia:
1. Christopher Froome (V.Brit./Team Sky) 68:14:36 h.
2. Bauke Mollema (Hol./Trek-Segafredo) +1:47 min.
3. Adam Yates (V.Brit./Orica-BikeExchange) +2:45
4. Nairo Quintana (Kol./Movistar Team) +2:59
5. Alejandro Valverde (Šp./Movistar Team) +3:17
6. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) +4:04
7. Richie Porte (Aus./BMC Racing Team) +04:27
8. Tejay Van Garderen (USA/BMC Racing Team) +4:47
9. Daniel Martin (Ír./Etixx - Quick-Step) +5:03
10. Fabio Aru (Tal./Astana) +5:16
...
93. SAGAN +2:07:29 h.

bodovacia súťaž:
1. Peter SAGAN (SR/Tinkoff) 340

2. Mark Cavendish (V.Brit/Dimension Data) 278
3. Marcel Kittel (Nem./Etixx-Quick Step) 228

vrchárska súťaž:
1. Majka 127 b.
2. Thomas De Gendt (Bel./Lotto Soudal) 90
3. Daniel Navarro (Šp./Cofidis) 69