Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Adamov získal na EYOF striebro vo vytrvalostných pretekoch na 12,5 km

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Slovensko tak odíde zo zimného EYOF 2023 minimálne s dvoma cennými kovmi, keďže na hokejistky čaká v piatok popoludní finále. Informáciu priniesol web olympic.sk.

Forni Avoltri 26. januára (TASR) - Slovenský biatlonista Michal Adamov získal na XVI. zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v talianskom regióne Friuli Venezia Giulia striebornú medailu. Vo štvrtkových vytrvalostných pretekoch na 12,5 km v stredisku Forni Avoltri ho zdolal len suverénny Pavel Trojer zo Slovinska. Slovensko tak odíde zo zimného EYOF 2023 minimálne s dvoma cennými kovmi, keďže na hokejistky čaká v piatok popoludní finále. Krasokorčuliar Lukáš Václavík skončil v súťaži sólistov na konečnej 7. priečke, keď si neudržal vedenie po krátkom programe.

Adamov zaostal za víťazným Trojerom o 1:31,4 min. Na strelnici minul dva terče, Slovinec len jeden. Bronzovú medailu získal Guillaume Poirot z Francúzska.

Adamov od úvodu veľmi dobre bežal, na medzičase pred prvou ležkou bol najrýchlejší. V nej mu však ušli dva výstrely a po prvom kole mal 37. čas. Na ďalších položkách už strieľal čisto a 16-ročný člen TJ Tatran Hybe si napokon dobehol po najjagavejší výsledok doterajšej kariéry.

"Som veľmi spokojný, z medaily mám veľkú radosť. Boli to veľmi náročné preteky. Na trati som nechal všetku energiu. Na strelnici mi to išlo veľmi dobre, mám radosť zo streleckého výsledku. Po poslednom dvadsiatom výstrele som si uvedomil, že mám veľkú šancu na kvalitný výsledok. Videl som pred sebou zopár chalanov, povedal som si, že sa skúsim na nich dotiahnuť a potom dobehnem do cieľa,“ povedal Adamov pre olympic.sk. Aj ďalší traja slovenskí biatlonisti ukázali kvalitnú bežeckú pripravenosť, avšak na strelnici zlyhali a pripísali si k bežeckým časom viaceré 45-sekundové penalizácie. Maxim Mejtský skončil na 27. mieste, Martin Maťko bol 29. a Samuel Svrčina 49.

Vo vytrvalostných pretekoch biatlonistiek bola z tria Sloveniek najlepšia Alžbeta Garguláková, ktorá obsadila 24. pozíciu.

Václavík nastupoval na voľné jazdy krasokorčuliarov na štadióne v Pontebbe ako posledný, keďže stredajší krátky program vyhral. Rozdiely medzi najlepšími boli minimálne a 16-ročný člen ŠKP Bratislava už pred svojou voľnou jazdou vedel, že musí zajazdiť stopercentne, ak chce pomýšľať na medailu. Na rozdiel od krátkeho programu však nezajazdil čisto. Vo flamencových rytmoch skladby Malagueňa zaváhal už pri úvodnom trojitom axli. Čistý nebol ani trojitý lutz, aj keď zaň napokon bral viac technických bodov ako za náročnejší axel. Problémy pri skokoch pokračovali, do jazdy nezaradil na rozdiel od súperov trojkombináciu a ako-tak čisté boli zo skokov len trojitý salchow a trojitý toeloop. Celkovo dostal 90,52 bodu a v celkovom poradí klesol z 1. na 7. priečku s celkovým súčtom 160,03 bodu. Za svojim najlepším bodovým výkonom 176,45 bodu zo septembra 2002 z juniorskej Grand Prix v Česku zaostal. Aj vyrovnanie tejto hodnoty by ho však radilo na 7. priečku.

Rovnako ako v slalome aj v obrovskom slalome bola zo slovenských lyžiarok najlepšia Sophia Polaková. Po prvom kole bola po chybe v strednej časti trate na 26. priečke, v druhom mala 21. najrýchlejší čas a celkovo obsadila 24. miesto. Do FIS listín je pribudlo 32,46 bodu. Sofia Semanová skočila z 36. pozície po prvom kole na 29., Katarína Šrobová zo 40. na 31. Preteky nedokončila Vanesa Vulganová.

V šprinte klasickou technikou chýbalo bežkyni na lyžiach Laure Roglovej len 17 stotín sekundy k postupu do vyraďovacích bojov. V konečnom poradí kvalifikácie skončila na 31. pozícii. Jej krajanky Nina Škarvadová a Veronika Michalechová boli v šiestej desiatke. Z chlapcov v šprinte klasickou technikou skončil najvyššie Martin Stankoviansky na 38. mieste, Lucas Melich bol 50. a Richard Kostelník 56.

V snoubordkrose Jakub Tomašák a Sára Pitoňáková skončili v nasadzovacích jazdách zhodne na 11. priečke, vo štvrťfinále obsadili vo svojich jazdách 3. miesta a neprebojovali sa do ďalších bojov, informoval oficiálny web Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV).

Slovenskí hokejisti do 17 rokov obsadili na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v Taliansku konečné 5. miesto. Vo štvrtkovom dueli o umiestnenie zdolali domácu reprezentáciu 8:4.

Zverenci Michala Hreusa mali už po dvoch tretinách štvorgólový náskok a víťazstvo si nenechali vziať. V počte striel na bránku dominovali 46:26. Po dva presné zásahy zaznamenali Martin Kalis a Michal Valášek. Informovala stránka hockeyslovakia.sk.

EYOF - biatlon:

chlapci - 12,5 km: 1. Pavel Trojer (Slovin.) 34:52,2 (1), 2. Michal ADAMOV (SR) +1:31,4 (2), 3. Guillaume Poirot (Fr.) +1:40,5 (2), ..., 27. Maxim MEJTSKÝ +6:14,4 (7), 29. Martin MAŤKO +6:38,5 (8), 49. Samuel SVRČINA (všetci SR) +8:21,4 (7)

hokej - o 5. miesto:

Slovensko - Taliansko 8:4
(3:1, 3:1, 2:2)

Góly: 5. Kalis (Prokopovič, Šlank), 14. Valášek (Bohoš), 14. Valášek (Bohoš, Harvánek), 26. Kalis, 30. Ličko (Šlank), 34. Petras (Liščinský), 48. M. Šatan ml. (A. Sejna), 54. Prokopovič (Bohoš) – 6. Fraschetta (Pisetta), 24. Venturi (Bono), 45. Tolomelli (Frick, Fraschetta), 47. Piechenstein (Pardatscher). Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku 46:26.

zostava SR 17: S. Bodnár – Šlank, Petras, Gracák, Ličko, Harvánek, Král – Liščinský, Straka, T. Tomík – M. Liška, Prokopovič, Kalis – A. Sejna, Semančík, M. Šatan ml. – Valášek, T. Hurtaj, Bohoš