Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Africká futbalová konfederácia vyšetrí okolnosti zápasu v Kamerune

Na snímke uprostred tréner Tuniska Mondher Kebaier protestuje, keď zambijský rozhodca Janny Sikazwe predčasne ukončil zápas F-skupiny Afrického pohára národov vo futbale Tunisko - Mali v kamernunskom meste Limbe v stredu 12. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Škandál nabral na obrátkach, keď sa oznámilo, že sa odohrajú zostávajúce tri minúty zápasu. Hráči Mali sa vrátili na ihrisko, futbalisti Tuniska však nie.

Limbe 13. januára (TASR) - Vedenie Africkej futbalovej konfederácie (CAF) spustilo vyšetrovanie udalostí počas stredajšieho zápasu F-skupiny na Africkom pohári národov v Kamerune. Futbalisti Mali v ňom zdolali Tunisko 1:0, ale po stretnutí sa viac ako výsledok skloňovala hrubá chyba hlavného rozhodcu Jannyho Sikazweho zo Zambie. Ten odpískal koniec pred uplynutím riadneho hracieho času.
Na snímke zľava hráč Tuniska Wahbi Khazri a hráči Mali Moussa Djenepo a Amadou Haidara v zápase F-skupiny Afrického pohára národov vo futbale Tunisko - Mali v kamerunskom meste Limbe v stredu 12. decembra 2022.
Foto: TASR/AP

Vzhľadom na viaceré striedania a "prestoje" pri jedenástke, resp. vylúčení sa pritom malo hrať ešte niekoľko minút. Škandál nabral na obrátkach, keď počas tlačovej konferencie trénera víťazov Mohameda Magassoubu prišiel do miestnosti delegát a oznámil, že sa odohrajú zostávajúce tri minúty zápasu. Hráči Mali sa vrátili na ihrisko, futbalisti Tuniska však jeho pokyn neuposlúchli a zostali v šatni. Po výkope hráčov Mali v stredovom kruhu tak rozhodca duel druhýkrát definitívne ukončil. Reprezentácia Tuniska zostala bez bodu a okrem toho jej hrozí aj iný ako len finančný trest, o ktorom bude rozhodovať.
Na snímke vľavo hráč Mali El Bilal Toure inkasuje červenú kartu, vpravo zambijský rozhodca Janny Sikazwe v zápase F-skupiny Afrického pohára národov vo futbale Tunisko - Mali v kamerunskom meste Limbe v stredu 12. decembra 2022.
Foto: TASR/AP

Po stretnutí sa objavili informácie, že rozhodca mal počas zápasu zdravotné ťažkosti, hovorilo sa o úpale a dehydratácii. Po zápase ho odviezli do nemocnice na vyšetrenia. "CAF preskúma všetky relevantné dokumenty zo stretnutia. V tomto momente ešte viac nemôžeme komentovať možné dôsledky," uvádza sa vo štvrtkovom stanovisku CAF. Informovala agentúra DPA.