Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Africký futbal štartuje Superligu napriek veľkej finančnej strate

Na archívnej snímke zo 6. februára 2022 prezident Africkej futbalovej konfederácie (CAF) Patrice Motsepe (vľavo) a prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino držia trofej po finálovom zápase Afrického pohára národov Senegal - Egypt v kamerunskom meste Yaoundé. Foto: TASR/AP

Každý z 24 zúčastnených tímov dostane na začiatku 2,5 milióna dolárov na pokrytie výdavkov.

Johannesburg 10. augusta (TASR) - Najvyšší predstaviteľ afrického futbalu Patrice Motsepe v stredu spustil novú 24-klubovú Superligu. Jej cieľom je revolúcia vo futbale v Afrike a aby sa stala jeho najbohatšou súťažou. Stalo sa tak iba niekoľko hodín po tom, čo Konfederácia afrického futbalu (CAF) vykázala za minulý rok stratu takmer 50 miliónov dolárov.

Motsepe na valnom zhromaždení CAF v Arushe v Tanzánii povedal, že Superliga CAF ponúkne celkové odmeny 100 miliónov dolárov, čo je päťkrát viac ako súčasná africká Liga majstrov. "Nová súťaž sa má začať v auguste 2023 a víťazný klub dostane vo svojej úvodnej sezóne 11,5 milióna dolárov," povedal Motsepe. Každý z 24 zúčastnených tímov dostane na začiatku 2,5 milióna dolárov na pokrytie výdavkov.

CAF a Motsepe neoznámili, ktorých 24 afrických klubov sa zúčastní v prvej sezóne, ani neuviedli podrobnosti o presnom formáte. Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino sa zúčastnil na valnom zhromaždení CAF a slávnostnom uvedení. "Je to projekt, vďaka ktorému zažiari africký klubový futbal aj mimo Afriky," povedal Infantino o navrhovanej súťaži, ktorú podporil na rozdiel od neúspešného vlaňajšieho projektu Európskej superligy, proti ktorej sa riadiaci orgán svetového futbalu ostro postavil. Majitelia afrických tímov sa už desaťročia sťažujú na náklady v CAF Lige majstrov, ktorá ponúka za víťazstvo 2,5 milióna dolárov z celkového balíka 12,5 milióna dolárov. "Existujú niektoré africké kluby s doslova miliónmi fanúšikov a majitelia musia platiť peniaze, aby mohli hrať v súťažiach CAF," povedal Infantino.

Superliga by sa so 100-miliónovým rozpočtom nemohla rovnať s dvojmiliardovou európskou Ligou majstrov, no stala by sa finančne najlukratívnejšou futbalovou súťažou v Afrike. Prekonala by aj Africký pohár národov, ktorý na odmenách rozdelí 30 miliónov dolárov. Motsepe však neuviedol žiadne konkrétne podrobnosti o tom, odkiaľ by CAF získal peniaze na financovanie Superligy. Nedávno zverejnené údaje CAF ukázali, že v rokoch 2020 – 2021 dosiahla konfederácia čistú stratu 44,6 milióna dolárov a niektoré nedávne správy v médiách dokonca tvrdili, že CAF je v skutočnosti v bankrote. Motsepe nedávno povedal, že CAF je "zaplavený investormi a sponzormi," ale ešte neoznámil veľkú obchodnú dohodu pre Superligu. Šéf afrického futbalu ďalej dodal, že okrem 100-miliónovej odmeny je na stole ďalších 50 miliónov na "udržanie najlepších afrických hráčov v Afrike."

Myšlienka africkej Superligy sa prvýkrát objavila pred dvoma rokmi a Infantino bol od začiatku úzko spojený s projektom. Motsepe ocenil jeho podporu a na valnom zhromaždení CAF sa na jeho adresu vyjadril ako o "africkom bratovi so sídlom v Európe" a povedal, že všetkých 54 členských krajín CAF bude za neho hlasovať v budúcoročných prezidentských voľbách FIFA v Rwande.

TASR cituje agentúru AP, ktorá pripomenula, že CAF je po UEFA druhý najväčší kontinentálny orgán futbalu a poskytuje veľký blok hlasov pre súťaž o vedenie FIFA. Infantino údajne použil podobnú taktiku ako jeho predchodca Sepp Blatter, ktorého priazeň v Afrike mu pomohla zabezpečiť veľkú časť z 54 hlasov a zostať pri moci takmer 20 rokov.