Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

AIU zakázala činnosť ďalším trom kenským atlétom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Keni hrozilo, že po viacerých dopingových škandáloch dostane dištanc, a tak sa začiatkom decembra zaviazala, že tamojšia vláda investuje na boj proti dopingu 25 miliónov dolárov.

Nairobi 19. decembra (TASR) - Kenský šprintér Mark Otieno a dvaja maratónci Alice Jepkemboi Kimutaiová a Johnstone Kibet Maiyo dostali za porušenie antidopingových pravidiel zákaz činnosti. V pondelok to uviedla Jednotka pre integritu atletiky (AIU).

Otieno mal pozitívny test na anabolický steroid metasterón, za čo dostal dvojročný zákaz činnosti, ktorý platí retroaktívne od júla 2021. Jeho suspendácia sa tak týka aj OH v Tokiu, ktoré sa konali v posunutom termíne v lete 2021.

Maratónci Alice Jepkemboi Kimutaiová a Johnstone Kibet Maiyo dostali dištanc na tri roky. Kimutaiová, ktorá minulý mesiac vyhrala maratón v Porte, mala pozitívny test na mužský hormón testosterón, Maiyo bol pozitívny na erytropoetín.

Východoafrickej atletickej veľmoci hrozilo, že po viacerých dopingových škandáloch dostane dištanc, a tak sa začiatkom decembra zaviazala, že tamojšia vláda investuje na boj proti dopingu 25 miliónov dolárov. Na zozname indisponovaných športovcov AIU je momentálne 55 Keňanov, pripomína AFP.