Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Švédi rozdrvili Taliansko, hetrikom sa zaskvel Lander

Na snímke v popredí Ivan Tauferer (Taliansko), uprostred Adrian Kempe (Švédsko) a brankár Marco de Filippo (Taliansko) v zápase základnej B-skupiny Taliansko - Švédsko na 83. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Bratislave 12. mája 2019. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko malo v zápase zastúpenie v osobe hlavného rozhodcu Petra Stana.

Bratislava 12. mája (TASR) - Švédski hokejisti si na MS pripísali prvé víťazstvo, v nedeľňajšom súboji bratislavskej B-skupiny rozobrali Talianov 8:0. Úradujúci majstri sveta mali od úvodu obrovskú hernú prevahu, gólovo ju však dokázali výraznejšie vyjadriť až v tretej tretine. Hetrikom sa zaskvel útočník Anton Lander. Slovensko malo v zápase zastúpenie v osobe hlavného rozhodcu Petra Stana.

Taliani po úvodných dvoch zápasoch stále čakajú na prvý bod a prvý strelený gól na MS, napraviť to budú chcieť v najbližšom stretnutí v utorok 14. mája proti Lotyšsku (16.15). "Tri korunky" si už v pondelok v severskom derby zmerajú sily s Nórmi (20.15).

B-skupina (Bratislava):


Taliansko - Švédsko 0:8 (0:1, 0:1, 0:6)
Góly:
3. Lander (Bratt, Eriksson), 26. Hörnqvist (E. Pettersson, Eriksson), 42. Lindblom (A. Kempe, Nylander), 43. Krüger (Rasmussen, M. Kempe), 49. Lander (Eriksson), 53. Nylander, 56. Lander (Lindholm), 59. Hörnqvist (A. Kempe). Rozhodovali: Reneau (USA), STANO (SR) - Dalton (V.Brit.), Šišlo (Rus.), vylúčení: 3:2 na 2 min., presilovky: 0:2, oslabenia: 0:1, 6984 divákov.

Taliansko: De Filippo Roia – McMonagle, Zanatta, Trivellato, Marchetti, Hofer, Pavlu, Tauferer, Helfer – Miceli, Kostner, Insam – Morini, Bardaro, Rosa - Ramoser, Andergassen, Gander - Hochkofler, Lambacher, de Luca

Švédsko: Lundqvist - Larsson, Ekman-Larsson, Gustafsson, Ekholm, M. Pettersson, Hägg – Hörnqvist, E. Pettersson, Nylander – Lindholm, A. Kempe, Lindblom – Bratt, Lander, Eriksson – Rasmussen, Krüger, M. Kempe


Švédov po zápase s Českom (2:5) čakal protivník z úplne iného súdka a od prvých minút bolo jasné, kto bude v tomto stretnutí diktovať tempo a tvoriť hru. "Tri korunky" sa síce ujali vedenia už v 3. minúte po góle Landera, Talianov tým však veľmi nenahlodali a v ďalšom priebehu museli tvrdo dobýjať ich bránku. Šance Nylandera i E. Petterssona v prvej tretine zneškodnil pozorný De Filippo Roia.

V druhej časti pokračoval drvivý tlak severanov, ale aj ich nedôrazné zakončovanie. Upokojil ich až gól Hörnqvista, ktorého našiel voľného pred bránkou E. Pettersson. V 35. min. mohol zvýšiť náskok Nylander, nastrelil však iba iba žŕdku.

Favorit neprestal búšiť do talianskej obrany a v tretej tretine sa konečne dočkal aj výraznejšej gólovej odmeny. V priebehu jednej minúty sa presadili Lindblom a Krüger, čím definitívne zlomili odpor súpera. Svoj tretí gól v zápase strelil v 56. minúte Lander a skóre uzavrel v 59. minúte Hörnqvist.

Hlasy po zápase:

Oliver Ekman-Larsson, kapitán Švédska: "Samozrejme, je pekné, že sme strelili toľko gólov a mohli sa pohrať s pukom. Takéto zápasy však vôbec nie sú jednoduché, nikdy neviete dopredu, ako to dopadne. Musíte sa držať herného plánu a niečím nalomiť tvrdo bojujúceho súpera, ktorý postaví pred svoju bránku piatich korčuliarov. Musíte ho niečím prekvapiť. Celkovo to bol z našej strany dobrý zápas, všetci makali naplno. Proti Nórom to asi nebude také ľahké."

Adrian Kempe, útočník Švédska (v zápase 0+2): "Vieme, že máme dobrý tím, ktorý dokáže diktovať tempo hry, museli sme to len dostať do našich hláv. Dominovali sme celých 60 minút, neprestávali sme súpera tlačiť v jeho obrannom pásme a v tretej tretine sme sa dočkali aj vyššieho počtu gólov. Víťazstvo je dobrou vzpruhou pre náš tím pred ďalšími zápasmi."

Tabuľka B-skupiny:

1. Česko 2 2 0 0 0 12:4 6
2. Rusko 2 2 0 0 0 10:2 6
3. Švajčiarsko 1 1 0 0 0 9:0 3
4. Švédsko 2 1 0 0 1 10:5 3
--------------------------------------
5. Lotyšsko 1 1 0 0 0 5:2 3
6. Nórsko 2 0 0 0 2 4:12 0
7. Rakúsko 2 0 0 0 1 2:10 0
--------------------------------------
8. Taliansko 2 0 0 0 2 0:17 0