Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Aktuálne nariadenia vo Francúzsku umožňujú Djokovičovi štart v Paríži

Novak Djokovič, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Ak by Djokovič po prípadnej ďalšej aktualizácii nariadení nemohol štartovať ani v máji vo Francúzsku, prišiel by o ďalšiu šancu vybojovať rekordný 21 grandslamový titul.

Paríž 17. januára (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič by nemusel prísť o druhý grandslamový turnaj sezóny Roland Garros. V pondelok prijaté vládne nariadenia vo Francúzsku totiž nezabraňujú súťažiť na svojom území nezaočkovaným športovcom.

Podľa nich totiž očkovací preukaz nie je obmedzený výlučne na absolvovanie očkovania. Každý, kto dokázateľne prekonal COVID-19 v uplynulých šiestich mesiacoch, má výnimku z preukazovania sa vakcinačným preukazom. Informovala o tom agentúra AP, ktorá do pondelka večera neuspela so získaním reakcie od francúzskeho ministerstva športu, organizátorov parížskeho grandslamu resp. samotného Djokoviča.

Na Roland Garros mohli v minulom roku súťažiť aj nezaočkovaní tenisti, turnaj sa konal v "bubline". Ak by Djokovič po prípadnej ďalšej aktualizácii nariadení nemohol štartovať ani v máji vo Francúzsku, prišiel by o ďalšiu šancu vybojovať rekordný 21 grandslamový titul. Srb totiž nemohol obhajovať titul na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open. V Melbourne chcel štartovať na základe výnimky z očkovania po prekonaní COVID-19. Neuspel ale na federálnom súde v Melbourne s odvolaním sa proti opätovnému zrušeniu jeho víz, ktoré nariadil austrálsky minister pre imigráciu Alex Hawke. Lídra svetového rebríčka deportovali z krajiny.

Deväťnásobný šampión Australian Open prišiel prvýkrát o vízum ešte 6. januára krátko po prílete do Melbourne, keď pohraničné úrady usúdili, že nespĺňa podmienky vstupu do krajiny. Djokovič potom strávil niekoľko dní v zariadení pre imigrantov, následne uspel s odvolaním na prvostupňovom súde a začal s tréningom. Minister Hawke však využil svoju osobitnú právomoc a opätovne tenistovi zrušil vízum.