Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Alaphilippe vyhral 10. etapu, Sagan a Van Avermaet zvýšili náskok

Francúz Julian Alaphilippe z tímu Quick-Step Floors po výhre 10. etapy Tour de France. 17. júla 2018 Foto: TASR/AP

Utorkový úsek dlhý 158,5 km viedol po dni voľna z Annecy do Le Grand-Bornand.

Le Grand-Bornand 17. júla (TASR) – Víťazom prvej z trojice alpských skúšok 105. ročníka cyklistických pretekov Tour de France sa stal po sóle Francúz Julian Alaphilippe z tímu Quick-Step Floors. Dvadsaťšesťročný rodák z St. Armand Montrond bravúrne zvládol 10. etapu a okrem premiérového triumfu v aktuálnom ročníku sa oblečie do bodkovaného dresu. Na ďalších priečkach skončili po špurte o druhé miesto prenasledovatelia Jon Izagirre (Bahrain-Merida) a Rein Taaramäe (Direct Energie).

Belgičan Greg Van Avermaet (BMC) bojoval zo všetkých síl o žltý dres a svoje snaženie dotiahol do úspešného konca, dokonca dokázal v ťažkom teréne aj zvýšiť svoj náskok na čele. "Som nesmierne šťastný, je za tým veľmi veľa práce," povedal v cieli Francúz, ktorý získal dva dni po triumfe jeho krajanov na futbalových MS pre svojho zamestnávateľa v aktuálnej sezóne jubilejné päťdesiate víťazstvo. Slovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) suverénne ovládol šprintérsku prémiu a v súboji o zelený dres má trojnásobný majster sveta na Kolumbijčana Fernanda Gaviriu (Quck-Step Floors) náskok 101 bodov. Do cieľa prišiel na 115. mieste s odstupom 26:29 min.

Na snímke Francúz Julian Alaphilippe (Quick-Step) v bodkovanom drese najlepšieho vrchára, ktorý si vybojoval víťazstvom v 10. etape 105. ročníka Tour de France z Annecy do Le Grand-Bornand (158.8 km) 17. júla 2018.
Foto: TASR/AP


Utorkový úsek dlhý 158,5 km viedol po dni voľna z Annecy do Le Grand-Bornand. Na štarte etapy s piatimi horskými prémiami stáli v prvej rade aktuálni majitelia dresov – Van Avermaet v žltom, Sagan v zelenom, Toms Skujinš (Trek-Segafredo) v bodkovanom a Sören Kragh Andersen (Sunweb) v bielom. V utorok sa na štarte neobjavili Francúz Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) a Belgičan Jens Keukeleire (Lotto Soudal). Už v 12 km dlhej neutrálnej zóne sa na zemi ocitlo niekoľko jazdcov, medzi inými Kolumbijčan Gaviria a Španiel Mikel Landa (Movistar), ktorý musel meniť koleso.

Pelotón zlikvidoval v úvode niekoľko pokusov o únik. Najprv to skúsila malá skupinka so Skujinšom a Thomasom De Gendtom (Lotto Soudal) a šťastie neprialo ani Francúzom Julianovi Alaphilippovi (Quck-Step Floors) a Florianovi Vachonovi (Fortuneo-Samsic). Aktívny Alaphilippe sa pripojil na prvej horskej prémii Col de Bluffy (4. kategória, dĺžka 1,5 km, priemerný sklon 5,6%) k malej skupinke okolo Sagana a získal bod. Van Avermaet nehodlal prepustiť žltý dres bez boja a s ďalšími prenasledovateľmi dostihol Sagana a spol. Pelotón na čele s tímom Sky sa snažil držať 21 jazdcov na krátkom lane. Šprintérska prémia na 29. kilometri sa stala ľahkou korisťou Sagana. V stúpaní na prvú z trojice utorkových prémií prvej kategórie Col de la Froix-Fry (dĺžka 11,3 km priemerný sklon 7%) sa neúspešne o atak pokúsil domáci Lilian Calmejane (Direct Energie). Podarilo sa to napokon Rudymu Molardovi (Gropama-FDJ) a Taaramäemu, ktorí sa prebojovali až na vrchol, kde Francúz svojho konkurenta prešpurtoval a získal desať bodov. V zjazde do údolia ich dostihla šestica vedená Van Avermaetom, za ktorou zaostávali o pol minúty zostávajúci členovia úniku. Osmička v zložení Van Avermaet, Molard, Taaramäe, Philippe Gilbert (Quck-Step Floors), Serge Pauwels (Dimension Data), Amael Moinard (Fortuneo-Samsic), David Gaudu (Groupama-FDJ) a Lukas Pöstelberger (Bora-Hansgrohe) sa zahryzla do prémie najvyššej kategórie HC Montée du plateau des Glieres (dĺžka 6 km, priemerný sklon 11,2%), ktorá v programe Tour slávi premiéru.

Na snímke v strede celkový líder 105. ročníka Tour de France Belgičan Greg van Avermaet (BMC) počas stúpania na Col de la Croix v 10. etape z Annecy do Grand-Bornand (158.8 km) 17. júla 2018.
Foto: TASR/AP


Boj o vrchol rozložil obe skupiny a najmä zásluhou snahy Roberta Gesinka (LottoNL-Jumbo) o spojenie oboch skupín sa na čele ocitla dvanástka jazdcov. O dvadsať bodov sa pokúsil Gaudu, no vo finále ho prešpurtoval Alaphilippe. Ten na rovnakom mieste oslávil etapový triumf v roku 2013 na pretekoch Tour de l' Avenir. Virtuálny bodkovaný dres patril v tejto chvíli tretiemu Molardovi, ktorý nazbieral v súťaži vrchárov spolu 22 bodov. Dvojkilometrový šotolinový úsek opustil Alaphilippe s desaťsekundovým náskokom na prenasledovateľov a šesťminútovým na pelotón. V prudkom klesaní ťahal za kratší koniec a Van Avermaetova skupina, ktorú stihli rozšíriť Gilbert spolu s Darylom Impeym (Mitchelton-Scott) a Thomasom Degandom (Wanty-Groupe Gobert), Francúza dostihla.

Jazda údolím dlhým dvadsať kilometrov dopriala cyklistom výdych pred náročným finále etapy v podobe dvoch prémií prvej kategórie v krátkom odstupe. Sagana spolu s rakúskym tímovým kolegom Pöstelbergerom pohltil pelotón. Ako prvý nastúpil na Col de Romme (dĺžka 8,8 km, priemerný sklon 8,9%) Calmejane a jeho neúspešný atak skupinu roztrhal. Viac šťastia mal Taaramäe, ostatní vedení Alaphilippom a Gaudoum sa pokúšali zo všetkých síl zaplátať jeho náskok. Prvý z dvojice sa k Estóncovi pripojil, druhého sa podarilo prenasledovateľom odstaviť. Alaphilippe bral na Col de Romme desať bodov a bodkovaný dres. V štvorkilometrovom zjazde malo duo jazdcov na čele päťdesiatsekundový náskok, no na Col de la Colombiere (dĺžka 7,5 km, priemerný sklon 8,5%) už začal jazdec tímu Quck-Step Floors stúpať sám. Taaramäeho dostihli Jon Izagirre a Pauwels, za nimi nasledoval s odstupom tridsiatich sekúnd Van Avermaet. Alaphilippe triumfoval aj v poslednej prémii sa so 41. bodmi vedie súťaž vrchárov. Na záverečných pätnástich kilometroch ho už o vavríny nedokázal obrať nikto z prenasledovateľov.

výsledky 10. etapy (Annecy - Le Grand-Bornand, 158,50 km):

1. Julian Alaphilippe (Fr./Quick-Step) 4:25:27 h, 2. Jon Izagirre Insausti (Šp./Bahrain-Merida) +1:34 min, 3. Rein Taaramäe (Est./Direct Energie) +1:40, 4. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing Team) +1:44, 5. Serge Pauwels (Belg./Team Dimension Data) rovnaký čas, 6. Lilian Calmejane (Fr./Direct Energie) +2:24, 7. Daniel Martin (Ír./UAE Team Emirates) +3:23, 8. Primož Roglič (Slov./Lotto NL-Jumbo), 9. David Gaudu (Fr./FDJ Cycling Team), 10. Geraint Thomas (V. Brit./Team Sky) všetci rovnaký čas, ... 115. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +26:29

celkové poradie:

1. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing Team) 40:34:28 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit./Team Sky) +2:22 min, 3. Alejandro Valverde Belmonte (Šp./Movistar Team) +3:10, 4. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) +3:12, 5. Bob Jungels (Lux./Quick-Step) +3:20, 6. Christopher Froome (V. Brit./Team Sky) +3:21, 7. Adam Yates (V. Brit./Mitchelton-Scott), 8. Mikel Landa Meana (Šp./Movistar Team) obaja rovnaký čas, 9. Vincenzo Nibali (Tal./Bahrain-Merida) +3:27, 10. Primož Roglič (Slov./Lotto NL-Jumbo) +3:36

bodovacia súťaž:

1. SAGAN 319 b, 2. Fernando Gaviria (Kol./Quick-Step) 218, 3. Dylan Groenewegen (Hol./LottoNL-Jumbo) 132