Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Alfa Romeo angažovala prvého čínskeho pilota v histórii Formuly 1

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vedenie novú akvizíciu opísalo ako "priekopníka, ktorý napíše kľúčovú stránku histórie motoristického športu svojej krajiny".

Zürich 16. novembra (TASR) - Automobilový tím Alfa Romeo bude v budúcej sezóne jazdiť s 22-ročným pilotom Kuan-jü Čou, ktorý sa tak stal prvým Číňanom v dejinách seriálu majstrovstiev sveta Formuly 1. V talianskom tíme vytvorí dvojicu s Fínom Valtterim Bottasom, ktorý príde do Alfy po piatich rokoch strávených v Mercedese ako tímová dvojka 7-násobného majstra sveta Lewisa Hamiltona z Veľkej Británie.

Vedenie tímu oznámilo jazdecké zloženie v budúcej sezóne v utorok. Bottas nastúpi na miesto krajana Kimiho Räikkönena, Čou zaujme miesto Taliana Antonia Giovinazziho, s ktorým Alfa po trojročnej spolupráci nepredĺžila kontrakt. Čínsky pilot je momentálne testovacím jazdcom Alpine. Súťaží v F2, kde mu aktuálne dve podujatia pred koncom sezóny v celkovom hodnotení patrí druhé miesto za Austrálčanom Oscarom Piastrim.

"Stať sa prvým čínskym pilotom v F1 je zlomovým okamihom histórie čínskeho motošportu. Už od mala som sníval o tom, že v športe, ktorý je mojou vášňou, sa dostanem až na vrchol. A teraz sa mi to plní. Uvedomujem si, že sa do mňa vkladajú veľké nádeje, tak ako vždy. Beriem to ako motiváciu byť stále lepším a úspešnejším. Je pre mňa obrovskou cťou začať kariéru v F1 v ikonickom tíme jej histórie, ktorý do nej uviedol toľko mladých pilotov," citovala jazdca agentúra AFP.

Vedenie novú akvizíciu opísalo ako "priekopníka, ktorý napíše kľúčovú stránku histórie motoristického športu svojej krajiny". Šéf Alfy Frederic Vasseur povedal, že angažovanie čínskeho jazdca je pre tím zásadným krokom a veľkou marketingovou šancou s ohľadom na kľúčový čínsky trh: "Nešlo len o fakt, že je Číňan. Bude to obrovská vzpruha pre našu spoločnosť, sponzorov a aj pre celú F1 ako takú." K podrobnostiam o dĺžke a podmienkam zmluvy sa Vasseur nevyjadril, podľa špekulácií Kuan-jü Čou tímu prinesie až 30 miliónov USD.