Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Allenová chce čo najrýchlejšie vyšetriť obvinenia zo šikany

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rastúci škandál dosiahol vrchol vo štvrtok, keď sestry Becky a Ellie Downiové vydali vyhlásenie, v ktorom opísali prostredie strachu a duševného zneužívania.

Londýn 10. júla (TASR) - Šéfka Britskej gymnastiky Jane Allenová uviedla, že je zhrozená po obvineniach zo šikanovania a zneužívania v gymnastickom športe. Allenová sa dostala pod zvyšujúci sa tlak na rezignáciu po tom, ako ju obvinili, že riadi organizácie, ktoré dlhodobo neriešili sťažnosti športovcov.

Rastúci škandál dosiahol vrchol vo štvrtok, keď sestry Becky a Ellie Downiové vydali vyhlásenie, v ktorom opísali prostredie strachu a duševného zneužívania. V liste, ktorý uverejnila agentúra AP, vyjadrili podporu a ocenili statočnosť tých, ktorí hovorili o zlom zaobchádzaní. Allenová reagovala: "Akékoľvek zlé zaobchádzanie s gymnastkami je neospravedlniteľné. Vzdávam hold tým, ktoré prehovorili - ich statočnosť pomôže zariadiť zmeny v gymnastike. Osobne ma desia príbehy, ktoré som počula, je to hanba. Tvrdo sme pracovali na tom, aby sme zaviedli povinný program pozitívneho koučovania a jednotku integrity, ktorá má vyšetriť obvinenia z emočného zneužívania a šikanovania. Musíme to urobiť rýchlo."

Britská gymnastika sa zaviazala k nezávislému preskúmaniu svojich postupov a výsledky sa očakávajú koncom tohto roka. Obvinenia predtým vzniesla aj devätnásťročná Catherina Lyonsová, ktorá tvrdí, že bola obeťou šikany zo strany trénera. Podľa už bývalej gymnastky ju kouč napadol a trýznil ako maloletú.