Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Alonso chce vrátiť staré časy, chýba mu vzájomný rešpekt medzi pilotmi

Španielsky jazdec F1 Fernando Alonso (vpravo) čaká na Veľkú cenu Malajzie, ktorá bola prerušená pre dážď 25. marca 2012 v Sepangu. Foto: TASR/AP

Šport bol pritom podľa bývalého dvojnásobného svetového šampióna omnoho nebezpečnejší.

Barcelona 10. mája (TASR) - Španielsky pilot formuly 1 Fernando Alonso pred víkendovou Veľkou cenou Španielska v Barcelone priznal, že len nostalgicky spomína na časy, keď si jazdci v kolotoči "efjednotky" navzájom preukazovali viac rešpektu. Šport bol pritom podľa bývalého dvojnásobného svetového šampióna omnoho nebezpečnejší.

Na staré časy, dávno pred začiatkom jeho kariéry, upriamil pozornosť na osobnom blogu na tímovej stránke pri príležitosti 30. výročia úmrtia jedného z najslávnejších pilotov stajne Gillesa Villeneuva. Alonso sa zúčastnil aj na utorňajšej spomienkovej slávnosti na testovacom okruhu tímu vo Fiorano, kde si na otcovom monoposte z roku 1979 zajazdil aj šampión z roku 1997 Jacques Villeneuve.

Alonso porovnával súčasné časy práve s érou Villeneuva staršieho a pripomenul aj jeho slávny duel s Francúzom Reném Arnouxom z Renaultu, keď sa v súboji o titul rivali niekoľkokrát predbehli v záverečných kolách a nevyhli sa ani nekompromisným kontaktom ich vozidiel. "Dnes už žiaľ tento spôsob boja nevidno, pretože jazdci sa musia vyrovnať s viacerými ťažkosťami. Monoposty ovláda dnes aerodynamika a takýto spôsob predbiehania už nie je možný," vyhlásil Alonso. "Predovšetkým však bolo cítiť medzi pretekármi viac rešpektu ako je medzi nami teraz. Vtedy vedeli, že v strojoch riskujú svoje životy. Tento problém začína už v juniorských kategóriách a nastal čas, aby sa s tým niečo spravilo," dodal.

Alonso pravdepodobne narážal na nedávny incident v Bahrajne, kde ho poriadne rozhnevalo, že Nico Rosberg z Mercedesu nedostal žiadny trest za dva sporné manévre pri predbiehaní, pri ktorom blokoval Španiela i Lewisa Hamiltona z McLarenu. Alonso vtedy len päsťou zúrivo pohrozil Nemcovi po tom, čo ho Rosberg vytlačil z trate a neumožnil mu ho predbehnúť. Hamilton to síce dokázal, no tiež musel úplne opustiť trať.