Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Američania zdolali Švajčiarov 3:0 a opäť si zahrajú o medaily

Americký hráč John Hayden (vľavo) bojuje o puk so Švajčiarom Deanom Kukanom v zápase štvrťfinále Švajčiarsko - USA na MS v ľadovom hokeji v Helsinkách 26. mája 2022. Foto: TASR/AP

Američania otvorili skóre v presilovke, keď sa presadil Ben Meyers a v závere prvého dejstva pridal Adam Gaudette druhý presný zásah.

Helsinki 26. mája (TASR) - Hokejisti USA postúpili do semifinále MS vo Fínsku. Vo večernom štvrťfinále v Helsinkách zdolali Švajčiarsko 3:0 a po roku sa opäť predstavia medzi najlepšou štvoricou. V semifinále narazia na domáce Fínsko. Druhú dvojicu tvoria Kanada a Česko.

Ako prvý by sa mal v tamperskej Nokia Aréne hrať v sobotu od 13.20 SELČ duel domáceho výberu, druhé semifinále je na programe od 17.20 h. Časový harmonogram by mal krátko po štvrťfinálových zápasoch potvrdiť direktoriát turnaja.

Američania otvorili skóre v presilovke, keď sa presadil Ben Meyers a v závere prvého dejstva pridal Adam Gaudette druhý presný zásah. Švajčiari v druhej časti zlepšili hru, vytvorili si šance, ale gól nedali. V 55. minúte rozhodol po prečíslení opäť Meyers.

štvrťfinále (Helsinki):



Švajčiarsko - USA 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Góly: 12. Meyers (Bellows, Hughes), 17. Gaudette (Peeke), 55. Meyers (Kuhlman, Farrel). Rozhodovali: Ansons (Lot.), Ohlund (Švéd.) - Kröyer (Dán.), Van Oosten (Kan.), vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 3727 divákov.

Švajčiarsko: Genoni - Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Glauser, Geisser, Egli - Riat, Hischier, Meier - Simion, Malgin, Suter - Ambühl, Corvi, Herzog - Thurkauf, Kurashev, Bertschy - Miranda

USA: Swayman - S. Jones, Megna, Peeke, Schmidt, Hughes - Boldy, Hartman, Galchenyuk - Gaudette, Tynan, Bellows - Kuhlman, Meyers, Farrell - Hayden, Lafferty, Watson - Lettieri


V úvode boli aktívnejší zámorskí hráči, ktorí niekoľkokrát preverili Genoniho, ale gólové šance si nevypracovali. Príliš im nešla ani prvá presilovka v zápase, no so šťastím sa im podarilo skórovať. Meyers sa chcel natlačiť pred bránku a puk sa odrazil o nohy Thürkaufa do siete - 0:1. Švajčiari sa len ťažko presadzovali, nedarilo sa im prechádzať cez dobre pokryté stredné pásmo a za trinásť minút vystrelili na bránku len raz. V 14. minúte Peeke tvrdo dohral Corviho a ten vletel do mantinelu. Na ľade sa objavila aj krv, ale nevylučovalo sa. Švajčiari boli úplne mimo rytmu a v 17. minúte sa dopustili obrovskej chyby. Egli si nedal pozor na rozbehnutého Gaudettea, poriadne ho neodstavil, navyše proti nemu vyštartoval Genoni, ale americký útočník v páde dokázal dotlačiť puk do siete - 0:2. Najväčšia švajčiarska akcia prišla chvíľu nato, no Meier to v prečíslení 2 na 1 zobral na seba a netrafil bránku.

Švajčiari nastúpili do druhej časti oveľa lepšie a už po 25 sekundách trafil Meier žŕdku. Pokračovali v tlaku a vynútili si presilovku. Súpera zatlačili a Suter delovkou trafil len do helmy Swaymana. V závere početnej výhody si však nedali pozor na Boldyho, ktorý vybehol z trestnej lavice a rútil sa na bránku, no strelou z pravého kruhu Genoniho neprekonal. Na dlhšie minúty tempo upadlo, Američania dobre napádali v strednom pásme a Švajčiari sa nedokázali predrať do šancí. Väčšia prišla na druhej strane až v 30. minúte, zámorskí hráči však zbrzdili rodiaci sa brejk 3 na 1 a nevýrazná strela Genonimu problémy nenarobila. V 33. minúte sa predral cez dvoch obrancov Malgin, ale už nemal čas na lepšie zakončenie a Swayman potom zneškodnil dorážku Meiera. Švajčiari si v závere dejstva zahrali druhú presilovku, ale brankára súpera príliš nepreverili. Oproti prvému dejstvu (4:12) však v druhom prestrieľali USA 17:6.

Američania si v 44. a 45. minúte vypracovali tri gólové šance, ale Genoni udržal svoj tím v zápase. Švajčiari točili v tretej tretine len tri formácie, od druhej nenastupoval siedmy obranca Egli. Nevedeli si však vypracovať väčší tlak, ich akcie boli veľmi ťažkopádne a chýbali moment prekvapenia či prieniková prihrávka. Američania hrali s umom a v záverečnej desaťminútovke sa sústredili na defenzívu. Nikam sa neponáhľali, vyhadzovali puky a strážili si náskok. V 55. minúte sa im však po švajčiarskej chybe naskytla šanca na prečíslenie, Kuhlman prihral pred bránku Meyersovi a ten pridal tretí gól. Švajčiari potom stiahli Genoniho a na necelých päť minút to skúsili v šiestich. Gól však už nedali a do prázdnej bránky neskórovali ani Američania, keď trafili konštrukciu.