Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Američania získali zlato v snoubordkrose tímov

Na snímke zľava americkí snoubordisti Lindsey Jacobellisová a Nick Baumgartner sa tešia zo zisku zlatej medaily na pódiu v snoubordkrose tímov v stredisku Čang-ťia-kchou počas ZOH 2022 v Pekingu v sobotu 12. februára 2022. Striebro získali Taliani Michela Moiolová a Omar Visintin a bronz Kanaďania Meryeta O´dineová a Eliot Grondin. Foto: TASR/AP

Finále prinieslo dramatickú zápletku. Prvú časť finálovej jazdy najlepšie zvládol Baumgartner, druhý Visintin na neho stratil štyri stotiny.

Peking 12. februára (TASR) - Americkí snoubordisti Nick Baumgartner a Lindsey Jacobellisová získali na ZOH v Pekingu zlato v snoubordkrose zmiešaných tímov. V sobotňajšom veľkom finále v Genting Snow Parku zvíťazili s náskokom dvoch desatín sekundy pred Talianmi Omarom Visintinom a Michelou Moiolovou, bronzové medaily vybojovali Kanaďania Eliot Grondin s Meryetou Odineovou (+23,20 s).

Finále prinieslo dramatickú zápletku. Prvú časť finálovej jazdy najlepšie zvládol Baumgartner, druhý Visintin na neho stratil štyri stotiny. Do druhej finálovej jazdy tak vyštartovala Jacobellisová s minimálnym náskokom. Moiolová sa vďaka vydarenému štartu rýchlo dostala do čela, Američanka však dokázala stratu dohnať a v druhej polovici trate taliansku rivalku predstihla. Tesný náskok potom ustrážila až do cieľa. Jacobellisová tak získala v Pekingu druhé olympijské zlato po tom, ako triumfovala v snoubordkrose žien. "Do súťaže sme vstúpili nažhavení, boli sme plní očakávania. Bola som šťastná, že moje telo vládze, aj keď sa teraz na konci dňa cítim veľmi unavená," vyjadrila sa dvojnásobná pekinská šampiónka.

Baumgartner si napravil chuť po desiatom mieste v individuálnej súťaži mužov. "Tieto slzy sú oveľa lepšie ako tie spred dvoch dní," povedal pre agentúru DPA. "Jazdenie v tíme s Lindsey odľahčilo tlak, vedel som, že ma bude kryť, no chcel som každému ukázať, čoho som schopný. Chcel som predviesť to, čo som mal v pláne už vo štvrtok, a to sa mi podarilo," cituje TASR slová Baumgartnera.

Snoubordkros tímov zažil olympijskú premiéru. Pretekári to nemali jednoduché, súťaž chvíľami znepríjemňovali husté sneženie a znížená viditeľnosť. Odineová s druhou talianskou reprezentantkou Caterinou Carpanovou vo veľkom finále kolidovali a do cieľa prišli s veľkým odstupom na prvé dve pretekárky. Rýchlejšia bola napokon Kanaďanka, ktorá sa mohla spoločne s Eliotom Grondinom radovať z bronzu. Malé finále ovládli Nemci Martin Nörl a Jana Fischerová a skončili na konečnom piatom mieste.

ZOH2022 v Pekingu, snoubording

snoubordkros tímov, finále:
1. Nick Baumgartner, Lindsey Jacobellisová (USA),
2. Omar Visintin, Michela Moioliová (Tal.) +0,20 s,
3. Eliot Grondin, Meryeta Odineová (Kan.) +23,20,
4. Lorenzo Sommariva, Caterina Carpanová (Tal.) +28,72,

malé finále:
5. Martin Nörl, Jana Fischerová (Nem.),
6. Huw Nightingale, Charlotte Bankesová (V.Brit.),
7. Kalle Koblet, Sophie Hedigerová (Švaj.),
8. Daniil Donskych, Kristina Paulová (ROC),

štvrťfinále:
9. Cameron Bolton, Belle Brockhoffová (Austr.), Liam Moffatt, Tess Critchlowová (Kan.), Loan Bozzolo, Julia Pereirová De Sousová Mabileauová (Fr.), Jake Vedder, Faye Guliniová (USA)