Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Šport

Američanky posunuli svoj boj za vyššie platy pred federálny súd

Futbalové reprezentantky USA Megan Rapinoeová (vľavo) a Alex Morganová sa tešia po zisku titulu majsteriek sveta po výhre nad Holandskom vo finále MS. Foto: TASR/AP

Americké futbalistky v marci 2019 zažalovali svoju vlastnú federáciu (USSF) za diskrimináciu.

San Francisco 15. apríla (TASR) - Futbalové reprezentantky USA v zastúpení Alex Morganovej v stredu predstúpili pred federálny odvolací súd, kde sa pokúšajú vybojovať si rovnaké príjmy ako ich mužskí kolegovia. Snažia sa zvrátiť rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý minulý rok v máji ich požiadavky zamietol.

Americké futbalistky v marci 2019 zažalovali svoju vlastnú federáciu (USSF) za diskrimináciu. Súd však ich sťažnosť zamietol s odôvodnením, že nerovnosť príjmov nie je výsledkom nespravodlivosti, ale ich vlastného rozhodnutia. Ženská reprezentácia totiž odmietla prijať rovnakú príjmovú štruktúru ako muži, ktorá ich mala ohodnotiť na základe odohraných zápasov, no vybojovala si vyššie základné platy a benefity.

Američanky sa však s týmto verdiktom odmietli zmieriť. "Za každú výhru, prehru i remízu sú futbalistky platené horšie ako muži, to je diskriminácia na základe pohlavia," zverejnila v stanovisku podľa AP hovorkyňa hráčok Molly Levinsonová.