Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Obama o Kaepernickovi, ktorý sa nepostavil pri hymne: Má na to právo

Americký prezident Barack Obama Foto: TASR/AP

Prezident USA odkázal, že každý americký občan má konštitučné právo na protest a verí, že hráčovi ide o skutočnú, legitímnu vec.

Chang-čou 5. septembra (TASR) - Má na to právo. Tak sa vyjadril americký prezident Barack Obama na adresu Colina Kaepernicka, ktorého kontroverzné gesto zostať sedieť pri štátnej hymne USA pobúrilo väčšinu krajiny. Obama z čínskeho mesta Chang-čou, kde sa zúčastňuje na dvojdňovom summite skupiny G20, odkázal, že "každý americký občan má konštitučné právo na protest" a verí, že "hráčovi ide o skutočnú, legitímnu vec".

Kaepernick v Národnej lige amerického futbalu (NFL) oblieka dres San Francisca 49ers. Elitný quarterback, ktorý je po otcovi afro-amerického pôvodu, ale od malička vyrastal v bielej adoptívnej rodine na bohatom predmestí Kalifornie, sa minulý týždeň pred prípravným duelom proti Green Bay Packers počas štátnej hymny nepostavil a ako jediný zostal sedieť na lavičke pre náhradníkov.



"Nepreukážem rešpekt hymne a vlajke štátu, ktorý utláča čiernych ľudí a ľudí s inou farbou pleti. Na uliciach zostávajú mŕtvoly a tí, čo sú za to zodpovední, behajú po slobode. Pre mňa je to dôležitejšie ako futbal, nechcem sa tváriť, že to nevidím," vyhlásil Kaepernick, ktorý v roku 2013 doviedol 49ers až do finále Super Bowlu.

Počas víkendu zmenil formu protestu, namiesto sedenia si počas hymny kľakol na jedno koleno. "Stojím si za tým čo som povedal," vyjadril sa pred médiami. Okrem kritikov sa našli aj takí, čo ho podporili. Americká reprezentantka vo futbale Megan Rapinoeová zopakovalo jeho gesto a v nedeľu si kľakla počas štátnej hymny, ktorú hrali pred zápasom ženskej MLS Seattle Reign - Chicago Red Stars.