Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Andradeová sa stala prvou juhoameričankou so zlatom vo viacboji

Brazílčanka Rebeca Andradeová. Foto: TASR/AP

Južná Amerika mala v minulosti jedinú medailistku na MS, Jade Barbosová získala dva bronzy, vrátane jedného vo viacboji v Stuttgarte 2007.

Liverpool 4. novembra (TASR) - Brazílska gymnastka Rebeca Andradeová naplnila očakávania a vo štvrtok večer sa stala majsterkou sveta vo viacboji jednotlivkýň. Stala sa vôbec prvou juhoameričankou, ktorá získala zlato v najprestížnejšej disciplíne.

Andradeová nadviazala na striebro z olympiády a dokázala sa posunúť ešte o stupienok vyššie. Šampiónka z Tokia Sunisa Leeová a ani jej americká krajanka Simone Bilesová v Liverpoole neštartovali, a tak bola Brazílčanka v pozícii hlavnej favoritky. Jej doterajším najväčším úspechom bol zisk zlata v preskoku na olympiáde i MS. Jej najsilnejšia disciplína ju nesklamala ani v Liverpoole a položila v nej základ svojho triumfu. Celkovo získala 56,899 bodu.

Južná Amerika mala v minulosti jedinú medailistku na MS, Jade Barbosová získala dva bronzy, vrátane jedného vo viacboji v Stuttgarte 2007. Andradeová sa po svojom nástupe na výslnie stala v Brazílii jednou z najpopulárnejších osobností športu a stala sa veľkým vzorom, keďže pochádza z chudobných pomerov. "Som šťastná, že sa mi podarilo predviesť všetko, čo dokážem. Nepokazila som si súťaž na bradlách tak ako v minulosti. Na kladine som predviedla všetky nadväznosti a udržala obtiažnosť, na prostných som zrejme predviedla najlepšiu zostavu v kariére," tešila sa po súťaži 23-ročná Brazílčanka podľa oficiálnej stránky Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG).