Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Angličania zmazali dvojgólové manko, Southgate: Máme charakter

Na snímke hráči Anglicka zľava strelec gólu Mason Mount a Eric Dier sa tešia po druhom góle svojho tímu v zápase A-divízie 3. skupiny Ligy národov vo futbale Anglicko - Nemecko v Londýne 26. septembra 2022. Foto: TASR - AP

Angličania sa po matných piatich dueloch s jediným streleným gólom konečne výraznejšie presadili v útoku.

Londýn 27. septembra (TASR) - Anglickí futbalisti sa v prebiehajúcej edícii Ligy národov nedočkali víťazstva ani na šiesty pokus. Už ako istí zostupujúci do B-divízie remizovali doma v atraktívnom súboji s Nemeckom 3:3 a na konte majú v konečnej tabuľke tretej skupiny iba tri body za remízy. Kouč Gareth Southgate však vyzdvihol "charakter" mužstva, ktoré dokázalo zmazať dvojgólové manko.

Angličania sa po matných piatich dueloch s jediným streleným gólom konečne výraznejšie presadili v útoku. Napriek sklamaniu z vyrovnávajúceho zásahu Kaia Havertza v závere zápasu pochválil Southgate svojich zverencov za to, ako dokázali v priebehu 11 minút otočiť v druhom polčase z 0:2 na 3:2. "Hráči zareagovali správnym spôsobom. Ukázali sme charakter, ale aj veľa kvality. Na majstrovstvách sveta budeme pod tlakom. Môžeme sa mu pokúsiť vyhnúť, no aj tak príde. Podľa mňa je lepšie, keď ho cítime a vieme, ako sa s ním vysporiadať," uviedol pre AFP domáci kormidelník, ktorého fanúšikovia vypískali po piatkovej prehre 0:1 s Talianskom v Miláne.

Vo Wembley režírovali v úvode hru Nemci, nebezpečnejšie však boli domáce protiútoky. Angličania mali v bezgólovom prvom polčase množstvo šancí ukončiť svoje gólové suchoty. Raheem Sterling z Chelsea mal dve šance, no v oboch prípadoch uspel nemecký brankár Marc-André ter Stegen. Hostia otvorili skóre na začiatku druhého dejstva. Harry Maguire fauloval v šestnástke Jamala Musialu, čo si hlavný rozhodca Danny Makkelie overil za pomoci VAR, jedenástku v 52. minúte premenil Ilkay Gündogan. Nemci svoje vedenie navýšili, keď o pätnásť minút neskôr Musiala obral pred vlastnou šestnástkou o loptu Maguira a rýchly protiútok zakončil presnou strelou Havertz. Angličania však duel otočili, keď sa presadili Luke Shaw, Mason Mount a nariadenú jedenástku tvrdou ranou do horného rohu premenil kapitán Harry Kane. Na 3:3 stanovil tri minúty pred koncom riadneho hracieho času druhým gólom v stretnutí Havertz.

Nemci obsadili v skupine konečné 3. miesto za Talianskom i Maďarskom a ani v tretej edícii LN sa neprebojovali do Final Four. V šiestich vystúpeniach zaznamenali len jedno víťazstvo. "Doplatili sme na individuálne chyby. Nemôže sa stať, aby sme takto stratili náskok. Našťastie sme v závere vydolovali aspoň bod a to je pozitívum. Čaká nás ešte kus práce, ale sme optimisti," zhodnotil londýnsky duel tréner Hansi Flick. Jeho zverenci sa na MS predstavia v E-skupine spolu so Španielskom, Japonskom a Kostarikou.