Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Šport

Ani druhý videohovor MOV so Šuaj Pcheng nerozptýlil obavy WTA

Na archívnej snímke z 31. mája 2018 čínska tenistka Šuaj Pcheng. Foto: TASR/AP

Čína zvyčajne hostí približne desať tenisových turnajov za rok, vrátane WTA Finals, ktorý sa tam má konať najbližšiu dekádu.

Peking 2. decembra (TASR) - Pozastavenie konania všetkých turnajov okruhu Ženskej tenisovej asociácie (WTA) v Číne môže trvať aj po roku 2022. Vyhlásil to v stredu predseda organizácie Steve Simon. WTA oznámila, že k tomuto kroku hodlá pristúpiť pre obavy o bývalú svetovú deblovú jednotku Šuaj Pcheng.

"Dúfame, že sa to vyrieši, no sme pripravení aj na scenár, v ktorom sa situácia nezmení," povedal Simon pre agentúru AP. Krok pozastaviť čínske turnaje vrátane Hong Kongu podľa neho podporilo aj vedenie WTA, hráčky, organizátori turnajov a sponzori.

Šuaj Pcheng začiatkom novembra obvinila vplyvného čínskeho politika a bývalého vicepremiéra Kao-li Čanga zo sexuálneho napadnutia a dlho po tom o nej nikto z tenisovej komunity nepočul. Mlčanie čínskej vlády v reakcii na žiadosti o informácie o tenistke podnietili dokonca výzvy na bojkot budúcoročných zimných olympijských hier v Pekingu.

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach mal 21. novembra približne 30-minútový videohovor s Pcheng. Výbor však po ňom kritizovali niektoré ľudskoprávne organizácie za uprednostňovanie hladkého priebehu olympijských hier pred bezpečnosťou tenistky. MOV neuviedol, ako sa k videohovoru dostal a Simon naznačil, že ho mohla čínska strana cenzurovať a Pcheng nemohla rozprávať slobodne.

Výbor uskutočnil ďalší hovor v stredu a opäť potvrdil, že športovkyňa je v poriadku: „O bezpečnosť Šuaj Pcheng máme rovnaké obavy ako mnoho ďalších ľudí a organizácií. Preto s ňou tím MOV v stredu viedol ďalší videohovor. Ponúkli sme jej podporu, zostaneme v pravidelnom kontakte a dohodli sme sa na januárovú večeru v Pekingu," uviedol MOV v oficiálnom vyhlásení. Prítomní počas hovoru boli aj šéfka komisie športovcov MOV Emma Terhová a čínsky člen MOV Li Ling-wej.

WTA však naďalej trvá na tom, že chce s bývalou svetovou jednotkou štvorhry komunikovať priamo: "Náš prístup a požiadavka sa nezmenili. Určite by sme sa radi porozprávali s Pcheng sami a boli si istí, že je naozaj v bezpečí, slobodná a nikto ju necenzuruje ani nezastrašuje," povedal Simon a dodal: "Stále sme sa k rozhovoru nedostali a nemôžeme mať istotu, že to čo vidíme, nie je inscenované. Tak isto chceme úplne transparentné vyšetrenie prípadu bez akejkoľvek cenzúry."

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin sa opakovane odmietol vyjadriť k pozastaveniu turnajov WTA aj k obavám o bezpečnosť tenistky: "Sme striktne proti činom, ktoré politizujú šport," povedal hovorca na pravidelnom brífingu. Redaktor straníckych novín Komunistickej strany Číny (CCP) Global Times na sociálnej sieti twitter kritizoval WTA za "nútenie Šuaj Pcheng k podpore útoku Západu na čínsky systém." Príspevok neskôr zmazali.

Čína zvyčajne hostí približne desať tenisových turnajov za rok, vrátane WTA Finals, ktorý sa tam má konať najbližšiu dekádu. Prípadné zrušenie podujatí bude mať značný finančný dopad na krajinu aj na WTA.