Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Antony a Rashford priniesli Manchestru Utd. triumf nad lídrom tabuľky

Na snímke v červenom drese hráč United Marcus Rashford strieľa gól v zápase 6. kola anglickej Premier League vo futbale Manchester United - FC Arsenal v nedeľu 4. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Zverenci Ten Haga sa museli otriasť najmä po zahanbujúcej prehre na pôde Brentfordu 0:4.

Manchester 5. septembra (TASR) - Futbalisti Manchestru United ukončili stopercentný vstup londýnskeho Arsenalu do novej sezóny najvyššej anglickej súťaže. V nedeľnom šlágri 6. kola Premier League triumfovali na domácom štadióne 3:1. Hneď v premiérovom vystúpení v drese "červených diablov" skóroval Brazílčan Antony, dvoma gólmi po zmene strán rozhodol Marcus Rashford. Slovenský brankár Martin Dúbravka si na svoj debut v bránke Manchestru musí počkať, po príchode z Newcastlu kryl na lavičke náhradníkov chrbát Španielovi Davidovi de Geovi.

Dvadsaťdvaročného Antonyho si vo štvrtok priviedol tréner Erik ten Hag z bývalého klubu Ajax Amsterdam za 82 miliónov libier. Staronový zverenec sa mu za dôveru odvďačil veľmi rýchlo, nastúpil v základnej zostave a už v 35. minúte pobytu na trávniku otvoril skóre. Po rozohrávke Christiana Eriksena pokračoval v akcii Bruno Fernandes, Rashford prihral pomedzi dvoch obrancov do šestnástky, kde si nabehol Antony a ľavačkou poslal loptu k žrdi. Hostia vyrovnali v 60. minúte, keď sa presadil Bukayo Saka, no dva góly Rashforda v rozpätí 66. a 75. minúty zabezpečili United štvrté víťazstvo za sebou po úvodných dvoch prehrách.

"Antony bude v Premier League nebezpečenstvom. Chýbal nám hráč na pravé krídlo, Sancho a Rashford tam môžu nastupovať, ale lepšie sa cítia na ľavej strane. Teraz sme našli potrebný dielik skladačky. Hral dobre, no myslím si, že dokáže hrať ešte lepšie. Strelil pekný gól, všetky tri góly sa však zrodili po tímovej práci," zdôraznil Ten Hag a pochvaľoval si spoluprácu novej posily s Rashfordom: "Obaja hrali výborne, neustále hrozili. Viem, že naša ofenzíva je silná, máme v nej kreatívnych a rýchlych futbalistov. Hrali spolu po prvý raz a bolo skvelé sledovať ich výkon. Prvých desať minút bolo zatiaľ našich najlepších v tejto sezóne."

Zverenci Ten Haga sa museli otriasť najmä po zahanbujúcej prehre na pôde Brentfordu 0:4. Odvtedy ťahajú "Red Devils" najdlhšiu víťaznú šnúru v lige od vlaňajška, keď vyhrali päť zápasov za sebou pod vedením Oleho Gunnara Solskjaera. "Tešíme sa z výsledku, ale aj z výkonu proti kvalitnému tímu. Naše mužstvo sa dokáže vyrovnať s nepríjemnosťami, čo potvrdzuje zlepšenie mentality v kabíne. Máme charakterovo vhodných hráčov, všetko je o spolupráci. Musíme si zachovať pokoj a predvádzať našu hru. Niečo mohlo byť aj lepšie, no nie sme pohromade tak dlho ako káder Arsenalu. Keď sa zohráme, budeme lepšie kontrolovať priebeh duelu. Máme rezervy v pressingu, organizácii hry a držaní lopty, keď na tom zapracujeme, budeme ešte viac diktovať vývoj. Budeme na tom robiť, bolo vidno, že Arsenal je zohratejší, náš tímový duch nám však priniesol víťazstvo," dodal Ten Hag.

Jeho náprotivok Mikel Arteta sa musel zmieriť s prvou prehrou v sezóne po úvodných piatich víťazstvách, ktorými sa Arsenal vyšvihol na čelo tabuľky. Na prvom mieste zostal už len o bod pred majstrovským Manchestrom City a Tottenhamom. United sú s dvanástimi bodmi na piatej priečke, o bod viac získal Brighton, ktorý deklasoval v nedeľu posledný Leicester 5:2.

"Kanonieri" sa mohli ujať vedenia už v 12. minúte, keď Gabriel Martinelli ušiel Diogovi Dalotovi a prekonal De Geu. Do deja však vstúpil VAR, hlavný rozhodca Paul Tierney posúdil zákrok, ktorým Martin Ödegaard získal loptu od Eriksena, ako nedovolený. V ďalšom priebehu doplatil Arsenal aj na chyby v defenzíve. "Je to veľké sklamanie po takomto výkone na Old Trafford. Chlapci si zaslúžia veľké uznanie, ale potrebujeme lepší výsledok. Arbiter povedal, že v prípade VAR to bolo veľmi tesné rozhodnutie. Žiadame len konzistenciu, už s tým nič nenarobíme," povedal Arteta pre agentúru AFP.