Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Arbitri budú mať na MS k dispozícii novú ofsajdovú technológiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tretíkrát za sebou bude mať na MS premiéru nová technológia.

Zürich 1. júla (TASR) - Rozhodcovia budú mať na tohtoročných MS vo futbale v Katare k dispozícii novú poloautomatickú technológiu na skúmanie ofsajdových situácií. Sporné momenty tak budú posudzované rýchlejšie a presnejšie, informovala v piatok Medzinárodná futbalová federácia (FIFA).

Nový systém úspešne testovali na vlaňajšom Arabskom pohári FIFA a na februárových MS klubov v Spojených arabských emirátoch. Technológia používa 12 špeciálnych kamier a okrem lopty monitoruje 29 bodov na tele hráčov vo frekvencii 50-krát za sekundu. Vytvorený 3D model môžu okamžite preskúmať videorozhodcovia, či arbiter na ihrisku a prijať konečný verdikt. Z často niekoľkominútového skúmania spornej situácie by sa doba na rozhodnutie mala skrátiť na niekoľko sekúnd.

Poloautomatická ofsajdová technológia (SAOT) je rozšírením doterajšieho pôsobenia systému videoasistenta rozhodcu (VAR), ktorý FIFA i UEFA využívajú vo svojich súťažiach. Oficiálna lopta pre svetový šampionát 2022 Al Rihla bude mať v sebe zabudované senzory, ktoré budú odosielať dáta do operačného systému až 500-krát za sekundu. "Zatiaľ sme veľmi spokojní," vyjadril sa nedávno k testovaniu novej ofsajdovej technológie šéf FIFA Gianni Infantino. Na šampionáte v Katare bude k dispozícii vo všetkých 64 stretnutiach.

Tretíkrát za sebou bude mať na MS premiéru nová technológia. Na turnaji v roku 2014 v Brazílii prvýkrát využili technológiu na bránkovej čiare, o štyri roky neskôr na šampionáte v Rusku zaviedla FIFA systém VAR.