Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

ARC BA bude štartovať vo vytrvalostných MS

Na snímke slovenský automobilový pretekár Miro Konôpka z tímu ARC Bratislava počas tlačovej konferencie pred začiatkom novej sezóny v obci Orechová Potôň, okres Dunajská Streda 14. októbra 2019. Foto: TASR – Dano Veselský

Najslávnejšie preteky sveta 24h Le Mans sa tento rok posunuli na víkend 21. a 22. augusta.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Tím ARC Bratislava bude reprezentovať Slovensko vo svetovom šampionáte vytrvalostných pretekov automobilov na okruhu FIA WEC 2021. Tento seriál patrí organizačne priamo pod Medzinárodnú automobilovú federáciu (FIA), kde si zaradené už len MS formuly 1 a formuly E, automobilové súťaže WRC a relykros WRX.

ARC Bratislava bude prvým slovenským tímom v histórii, ktorý bude štartovať na tomto fóre. Na štartovom rošte budú stáť továrenské tímy Ferrari, Porsche, Toyota, Aston Martin a najlepší jazdci sveta, ktorí odjazdili všetky kategórie a majú za sebou stovky štartov na veľkých cenách F1. "U nás v triede sú napríklad Juan Pablo Montoya, Stoffel Vandoorne či Giancarlo Fisichella, takže konkurencia je obrovská," prezradil na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave pretekár a majiteľ tímu Miroslav Konôpka.

V roku 2021 bude v kalendári FIA WEC šesť podujatí, vrcholom bude 24-hodinovka Le Mans v auguste. Pandémia koronavírusu však zasiahla aj do príprav tohto ročníka. Pôvodne prvé podujatie 12h Sebring v USA najprv zrušili a nahradili 8h Portimao v Portugalsku, no aj tento termín museli pre opatrenia posunúť. Sezóna sa začne v prvý májový víkend v Belgicku, kde sa pôjdu preteky 6h Spa-Francorchamps. V júni privíta kolotoč WEC Portimao, v júli zasa superrýchla talianska Monza. "Štartovať v seriáli MS vnímam ako vrchol mojej kariéry. Dlho sa v tomto športe pohybujem, vedel som, že táto možnosť tu bude. Tento rok som sa síce trápil na pretekoch v Ázii, ale mali sme dostatok bodov kvalifikovať sa na MS. Toto je asi najviac, čo môže slovenský tím ako taký dokázať," uviedol Konôpka.

Najslávnejšie preteky sveta 24h Le Mans sa tento rok posunuli na víkend 21. a 22. augusta. Presne na ten víkend je naplánovaná aj Veľká cena SR na Slovakia Ringu, kde však bude ARC chýbať. Sezóna vyvrcholí v Ázii: v septembri v japonskom Fudži a v novembri v Bahrajne. "Podujatí malo byť tento rok viac, ale Covid hýbe svetom športu. Máme zatiaľ šesťdielny seriál. Na Le Mans sme išli dvakrát, bol som tam v roku 2010 na celkovom 24. mieste, toto by sme chceli prekonať. Teda chceme sa o to aspoň pokúsiť. Ale musíme byť realisti, sme malý štát. Ale som rád, že aj takto vieme slovenský motošport zviditeľniť. Nejdeme vyhrať MS, ale o solídny výsledok sa pokúsime," vyhlásil Konôpka.

Slovenský tím bude v štartovom poli neprehliadnuteľný. V typickej žltej farbe s farebnými pruhmi sa Ligier JS P217 Gibson predstaví so štartovým číslom 44 v kategórii PRO/AM triedy LMP2. "Nemáme peniaze na to, aby sme kupovali nové auto. Ideme s autom, ktoré je trochu pomalšie, ale je pripravené a máme ho odskúšané. Uvidíme, ako sa s ním dokážeme umiestniť," povedal Konôpka. V posádke doplnia slovenského matadora, ktorý tento rok odštartuje už svoju piatu 24-hodinovku v Le Mans, anglickí pretekári. Oliver Webb je šampión European Le Mans Series 2014 a v tom roku skončil v LMP2 na 3. mieste na 24h Le Mans. V Spa sa však nepredstaví pre pretekárske povinnosti doma v Spojenom kráľovstve. V Belgicku spolu s Konôpkom budú v Ligieri štartovať Tom Jackson a Darren Burke. Druhý menovaný je už slovenským fanúšikom známy, pretože s tímom spolupracuje od roku 2017, keď ARC Bratislava vyhral hodnotenie LMP3 v Asian Le Mans Series a vybojoval si účasť na 24h Le Mans. Jackson je talentovaný pretekár so skúsenosťami z britského Porsche Challenge či formulových sérií.