Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

ARC Bratislava ukončí sezónu na MS v Bahrajne

Snímka vozu ARC Bratislava, foto z archívu. Foto: FB/ARC Bratislava

Šesťhodinovka, ktorá sa pôjde v sobotu 30. októbra, nahradila v kalendári zrušené preteky na japonskom okruhu Fudži.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Jedna z najnáročnejších sezón pre slovenský automobilový tím ARC Bratislava v jeho dlhej histórii sa blíži ku koncu. Majstrovstvá sveta vytrvalostných pretekov automobilov FIA WEC vyvrcholia počas nastávajúcich dvoch víkendov na okruhu Sachír v Bahrajne.

Šesťhodinovka, ktorá sa pôjde v sobotu 30. októbra, nahradila v kalendári zrušené preteky na japonskom okruhu Fudži. Už počas ďalšieho víkendu, v sobotu 6. novembra, sa pôjdu na tom istom okruhu osemhodinové preteky, po ktorých budú známi majstri sveta FIA WEC 2021.

Po pretekoch 24 hodín Le Mans, v ktorých ARC Bratislava skončil na 6. mieste v triede LMP2 Am, nasledovala dvojmesačná pauza. Ani počas nej však nebol v garážach ARC Bratislava v Podunajských Biskupiciach pokoj. "Auto na Bahrajn sme museli čo najskôr nachystať na plavbu do Bahrajnu, takže prípravné práce sa začali prakticky okamžite," citovala tlačová správa tímu 59-ročného Mira Konôpku: "A hneď sme museli začať chystať aj auto na 24h Dubaj 2022, ktorá sa ide po novom roku. Ale to je iná pesnička..."

Zmeny budú v jazdeckom zložení. K Mirovi Konôpkovi a Britovi Oliverovi Webbovi sa v prvých pretekoch posadí Kush Maini. Dvadsaťjedenročný Ind je na začiatku svojej kariéry, no v európskych seriáloch motokár, Formule 4 či Formule 3 dokázal pravidelne končiť na stupňoch víťazov. Vlani skončil v celkovom hodnotení britskej Formule 3 na 2. mieste s tromi víťazstvami, dvanásťkrát stál na stupňoch víťazov a získal jedno najrýchlejšie kolo a jednu pole position.

V druhých pretekoch v Bahrajne na celých 8 hodín s cieľom v tme pod umelým osvetlením okruhu Sachír bude v slovenskom tíme štartovať skúsený 33-ročný Francúz Nelson Panciatici. Dvojnásobný víťaz Európskej Le Mans série (2013-2014) má bohaté skúsenosti s prototypmi LMP2. V roku 2017 skončil v 24h Le Mans na 4. priečke celkovo a 3. mieste v LMP2.

"Vybrali sme si do Bahrajnu rýchlych a skúsených pilotov. Chceme sa rozlúčiť s touto sezónou dôstojne. Veríme, že budeme mať dobré preteky a naše farby budú reprezentovať Slovensko na najvyššom motoristickom fóre v solídnej forme," dodal Konôpka.

Obe podujatia budú v priamych prenosoch vysielať Eurosport a Motorsport TV. V sobotu 30. októbra sa začne o 10.00 h. O týždeň neskôr sa odštartuje o 13.00 SEČ.