Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Argentína zdolala Austráliu 2:1 a je vo štvrťfinále

Na snímke vpravo argentínsky útočník Lionel Messi oslavuje úvodný gól v osemfinále MS vo futbale Argentína - Austrália v katarskom Al Rajáne 3. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Argentínčania nastúpia v zápase o postup do semifinále proti Holanďanom, ktorí zdolali USA 3:1.

Al Raján 3. decembra (TASR) - Futbalisti Argentíny sa stali druhými štvrťfinalistami MS v Katare. V sobotňajšom osemfinálovom stretnutí zdolali Austráliu 2:1 gólmi Lionela Messiho a Juliana Alvareza. Austrálčania znížil v 77. minúte po vlastnom góle Enza Fernandeza, ale vyrovnať už nedokázali. Argentínčania nastúpia v piatok 9. decembra v zápase o postup do semifinále proti Holanďanom, ktorí zdolali USA 3:1.

Pre kapitána Argentíny Messiho to bol 1000. oficiálny zápas v kariére, strelil v ňom 789. gól a vôbec prvý vo vyraďovacej fáze majstrovstiev sveta.

Argentína bola v zápase favorit a v prvom polčase sa to snažila potvrdiť. Austrálčania však súpera nepúšťali do prečíslení a dávali si pozor na individuálne chyby. Ich náznaky protiútokov sa často končili už v zárodku a skôr vyčkávali na chybu súpera. Tej sa v prvom polčase nedočkali, naopak v 35. minúte inkasovali. Argentínčania rozohrali rýchlu ofenzívnu akciu, v ktorej Otamendi priťukol loptu Messimu a ten krížnou strelou zvnútra šestnástky obstrelil brankára Ryana - 1:0.

Na snímke argentínsky útočník Lionel Messi oslavuje úvodný gól v osemfinále MS vo futbale Argentína - Austrália v katarskom Al Rajáne 3. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


Tesný náskok dodal Argentíne sebavedomie a aj v úvode druhého dejstva sa snažila diktovať hru. Nádeje Austrálie na prekvapenie výrazne klesli 57. minúte. Argentíne sa vyplatilo napádať rozohrávku súpera dvomi hráčmi a riskantnú prihrávku brankára Ryana potrestal Alvarez - 2:0. V 65. minúte sa Messi dostal k efektnej individuálnej akcii, v ktorej si poradil s viacerými hráčmi, ale nedokázal presne zakončiť. Austrálčania sa nedostávali do ofenzívnych akcií a súper im často hrozil protiútokmi. V 76. minúte sa však dostali do ojedinelej šance a strelu Goodwina nešťastne tečoval do siete Enzo Fernandez - 2:1. Austrálčania ožili, ale s pribúdajúcim časom museli čoraz viac riskovať. Ich obranca Behich sa v 81. minúte prezentoval individuálnou akciou, v ktorej ho nezastavila štvorica hráčov, no jeho zakončenie tečoval Lisandro Martinez. Argentína mohla viackrát pridať gólovú poistku, ale Lautaro Martinez nevyužil viacero príležitostí. Na 2:2 nevyrovnal v siedmej minúte nadstaveného času Kuol, keď v šestnástke z otočky neprekvapil brankára Martineza.

hlasy:

Lionel Messi, kapitán Argentíny: "Prežívam úžasné pocity a som šťastný, že ich zdieľam spoločne s tímom. Máme medzi sebou silné puto a tak by to malo byť v národnom tíme."

Graham Arnold, tréner Austrálie: "Hráčom som povedal, že som veľmi hrdý na ich snahu. Samozrejme, že cítime sklamanie, keďže máme pocit, že sme mohli dosiahnuť viac. Mnohí hovorili, že sme boli najhorší "Socceroos," akí sa kedy kvalifikovali na MS a možno aj najhorší vôbec. Dnes to už nehovorí nikto."


osemfinále:

Argentína - Austrália 2:1 (1:0)

Góly: 35. Messi, 57. Alvarez - 77. E. Fernandez (vl.), ŽK: Irvine, Degenek. Rozhodovali: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všetci Poľ.), 45.032 divákov.

Argentína: E. Martinez - Molina (80. Montiel), Otamendi, Romero, Acuna (71. Tagliafico) - Fernandez - De Paul, Mac Allister (80. Palacios) - Alvarez (71. Lis. Martinez), Messi, Papu Gomez (50. Laut. Martinez)
Austrália: Ryan - Degenek (72. Karacic), Souttar, Rowles, Behich - Leckie (72. Kuol), Baccus (58. Hrustic), Mooy, McGree (58. Goodwin) - Duke (72. Maclaren), Irvine