Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Arizona v zostave s Kelemenom prehrala v Edmontone 3:4 po predĺžení

Ryan Nugent-Hopkins z Edmontonu oslavuje gól proti Arizone počas druhej tretiny hokejového zápasu NHL. Foto: TASR/AP

Dva presné zásahy zaznamenal aj McDavidov spoluhráč Ryan Nugent-Hopkins, na všetkých góloch Edmontonu sa však podieľal Leon Draisaitl.

New York 23. marca (TASR) - Hokejisti Arizony Coyotes prehrali v noci na štvrtok v zámorskej NHL na ľade Edmontonu 3:4 po predĺžení. O víťazstve domácich rozhodol po 91 sekundách predĺženia Connor McDavid, ktorý strelil v zápase dva góly a v tejto sezóne ich má na konte už šesťdesiat. Kapitán Oilers pokoril 60-gólovú hranicu prvýkrát v kariére a upevnil si vedúce postavenie v tabuľke strelcov i produktivity.

Dva presné zásahy zaznamenal aj McDavidov spoluhráč Ryan Nugent-Hopkins, na všetkých góloch Edmontonu sa však podieľal Leon Draisaitl. Ten si pripísal štyri asistencie. McDavid sa v predĺžení dostal dvakrát v rýchlom slede do úniku. Pred prvým ho vysunul zadovkou naslepo Draisaitl, no najproduktívnejší hráč súťaže trafil iba žŕdku. Akcia však pokračovala, nemecký útočník opäť vybojoval puk, od mantinelu ho posunul na nepokrytého McDavida, ktorý si opäť položil Connora Ingrama forhendovým blafákom, no tento raz zamieril presne pod hornú žŕdku a rozhodol. Na 60 gólov mu stačilo iba 72 zápasov a túto métu dosiahol najrýchlejšie spomedzi všetkých hráčov od sezóny 1995/96, keď Mario Lemieux dosiahol 60-gólovú hranicu už v 62. dueli základnej časti. "Mal som dojem, že som sa celý večer snažil streliť ten vytúžený 60. gól," povedal McDavid podľa AP. "Bol som sklamaný, že som nepremenil svoju prvú príležitosť v predĺžení, takých vyložených šancí nebýva veľa. Málokedy sa stane, že sa dostanete dvakrát v rýchlom slede do brejku. Čo sa týka 60-gólovej méty – veľa skvelých hráčov ju v minulosti dosiahlo a je to super pocit, že som už aj ja na tom zozname," dodal hviezdny kanadský center, ktorý bodoval v 16. domácom zápase v sérii. Tabuľku produktivity vedie s 138 bodmi, druhý Draisaitl má 110. McDavid sa stal štvrtým aktívnym hráčom, ktorý dokázal v jednej sezóne streliť 60 gólov, pred ním sa to podarilo Alexandrovi Ovečkinovi (65 v 2007/08), Stevenovi Stamkosovi (60, 2011/12) a Austonovi Matthewsovi (60, 2021/22).

Domáci vybojovali piate víťazstvo v rade a získali dôležité body v boji o prvé miesto v Pacifickej divízii. Patrí im tretie miesto, na druhé Los Angeles strácajú dva a prvé Vegas štyri body, pričom oproti konkurentom odohrali o zápas viac. V zostave hostí aj slovenský útočník Miloš Kelemen, pre ktorého to bol len štvrtý profiligový zápas v tejto sezóne. "Kojoti" ho povolali do prvého tímu tesne pred zápasom. Slovenský útočník nastúpil v tretej formácii, rozdal jeden hit a na ľade strávil 6:19 minúty. Coyotes nestačili k triumfu ani dva góly ich najproduktívnejšieho hráča Claytona Kellera. "Myslím si, že sme odohrali dobré stretnutie. V úvode sme hrali trochu ľahkovážne, no držali sme sa stále v hre a dokázali zo zápasu vyťažiť bod," poznamenal Keller, ktorý natiahol osobnú bodovú šnúru na desať zápasov.

V ďalšom stretnutí zvíťazil Pittsburgh na ľade Colorada 5:2 a ukončil tak štvorzápasovú sériu prehier. V drese hostí sa dvakrát strelecky presadil Jeff Carter, ktorý ukončil osobné 11-zápasové gólové suchoty. Penguins tuho bojujú o miestenku do play off. Vrátili sa na pozíciu s druhou voľnou kartou vo Východnej konferencii, keď o bod preskočili Floridu. "Myslím si, že musíte odovzdať maximum, ak sa chcete prebojovať do play off. Samozrejme, chceme mať istotu postupu čím skôr, no niekedy musíte bojovať ako o život. To vám dáva extra silu," povedal k svojmu výkonu Carter. Jake Guentzel a Bryan Rust zaznamenali po góle a asistencii, skóroval aj Sidney Crosby. Kapitán "tučniakov" s jedenástou 30-gólovou sezónou v kariére vyrovnal klubový rekord Maria Lemieuxa. Domácim nepomohol ani kvalitný výkon brankára Alexandara Georgijeva, ktorý zaznamenal 90,9-percentnú úspešnosť zákrokov a vykryl 40 striel.

Obhajca titulu po sérii šiestich víťazstiev vyšiel tentoraz bodovo naprázdno, nepomohli mu ani gól a asistencia J.T. Comphera. Tím z Denveru nevyužil možnosť dostať sa na čelo Centrálnej divízie, zostal na tretej priečke, pričom za Dallasom a Minnesotou zaostáva o dva body, odohral však o zápas menej. "Snažíme sa vyhrať divíziu, lebo z toho vyplývajú určité výhody. Dnes sme svoju šancu nevyužili, no do konca základnej časti zostáva ešte 12 zápasov a ja verím, že v ďalšom zabojujeme viac," vyjadril sa tréner Colorada Jared Bednar.


NHL - sumáre:



Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins 2:5 (0:0, 1:3, 1:2)

Góly: 32. Compher (Ničuškin), 51. Toews (Compher, MacKinnon) - 22. Crosby (Guentzel, Joseph), 25. Guentzel (Malkin), 35. Carter (Rust, Zucker), 53. Carter (Dumoulin, Ruhwedel), 60. Rust. Brankári: Georgijev - Jarry, strely na bránku: 30:45.


Edmonton Oilers - Arizona Coyotes 4:3 pp (1:1, 1:1, 1:1 - 1:0)

Góly: 6. McDavid (Hyman, Draisaitl), 40. Nugent-Hopkins (Draisaitl), 53. Nugent-Hopkins (Draisaitl, Nurse), 62. McDavid (Draisaitl) - 16. Moser (Maccelli, Crouse), 24. Keller (Schmaltz), 49. Keller (Hayton, Schmaltz). Brankári: Skinner - Ingram, strely na bránku: 31:17.

Slovák v akcii:

Miloš Kelemen (Arizona) 6:19 0 0 0 0 0 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/