Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Arsenal pod Artetom prvýkrát zvíťazil, zdolal Manchester United

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hostia rozhodli v prvom polčase v rozmedzí troch minút. Obom zásahom predchádzala chybná rozohrávka domáceho obrancu Floriana Lejeuneho.

Londýn 1. januára (TASR) - Londýn 2. januára (TASR) - Futbalisti londýnskeho Arsenalu dosiahli premiérové víťazstvo pod trénerským vedením Mikela Artetu. Vďaka stredajšiemu domácemu triumfu nad Manchestrom United 2:0 zdolali v 21. kole najvyššej anglickej súťaže prvýkrát v tejto sezóne jedno z mužstiev, ktoré sa momentálne nachádza v hornej polovici ligovej tabuľky.

"Kanonieri" sa úspechu nad súperom z prvej desiatky dočkali po štyroch remízach a piatich prehrách. Celkovo len druhú výhru v šestnástich dueloch vybojovali gólmi, o ktoré sa postarali už v prvom polčase Nicolas Pepe a Sokratis Papastathopoulos. "Som veľmi spokojný s výkonom a ešte spokojnejší s výsledkom. Videl som všetko, čo som chcel na ihrisku vidieť," povedal pre agentúru AP Arteta, ktorého zverenci figurujú na desiatej priečke so štvorbodovým odstupom na piaty Manchester United. Bolo to ich prvé domáce víťazstvo za 87 dní, pred ním mali na prvú štvorku trikrát väčšie bodové manko než náskok na zónu zostupu.

Tridsaťsedemročný španielsky kouč pôsobil na Emirates Stadium ako hráč v rokoch 2011 až 2016. Po ukončení aktívnej kariéry bol tri roky asistentom Pepa Guardiolu v Manchestri City, do bývalého klubu sa vrátil v novej úlohe koncom decembra, keď nahradil dočasného trénera Freddieho Ljungberga. Pri Artetovom debute na domácom štadióne prehral Arsenal s londýnskou Chelsea 1:2. "Oceňujem odolnosť, akú predviedli moji hráči. Bojovali spoločne, zatiaľ máme problém udržať nasadenie z prvých polčasov, ale to príde," dodal Arteta. "Musíme si priznať, že fyzicky ešte nie sme pripravení, ale ukázali sme srdce. Tento tím môže zmeniť veľa vecí," vyhlásil obranca David Luiz.

Hosťom chýbal stredopoliar Paul Pogba a bez neho si nevedeli poradiť s postupným zakladaním útokov, pokiaľ sa nedostali do rýchleho brejku. "Keď sme inkasovali prvý gól, domácim narástli krídla. Boli lepším mužstvom, hrali agresívne a ťažko sme im odoberali loptu," povedal hosťujúci tréner Ole Gunnar Solskjaer. Jeho náprotivok postavil do ofenzívy prvýkrát naraz Pepeho, Pierrea-Emericka Aubameyanga, Alexandrea Lacazettea aj Mesuta Özila a Arsenalu sa tento krok vyplatil. Pepe, ktorý prišiel v lete za 72 miliónov libier z Lille, si pripísal ešte len druhý gól v Premier League z hry.

Futbalisti Newcastlu United začali rok 2020 prehrou. V stredajšom domácom stretnutí 21. kola najvyššej anglickej súťaže podľahli Leicestru City 0:3. V bránke "strák" odchytal celý zápas slovenský reprezentant Martin Dúbravka.

Hostia rozhodli v prvom polčase v rozmedzí troch minút. Obom zásahom predchádzala chybná rozohrávka domáceho obrancu Floriana Lejeuneho. Najprv v 36. minúte ukoristil jeho nedôraznú prihrávku Ayoze Perez a otvoril skóre, potom sa lopta po jeho nevydarenom odkope dostala k Jamesovi Maddisonovi, ktorý spoza šestnástky nedal Dúbravkovi šancu. V závere duelu stanovil konečný rezultát Hamza Choudhury.

Leicester naplno bodoval po troch zápasoch a upevnil si druhé miesto v ligovej tabuľke. Newcastle prehral tretíkrát za sebou.

Prvú prehru na lavičke Evertonu utrpel tréner Carlo Ancelotti. Jeho zverenci podľahli domácemu Manchestru City 1:2. Oba góly "Citizens" strelil v druhom polčase Gabriel Jesus. Čestný úspech hostí dosiahol Richarlison.

Súťažnú premiéru zvládol kormidelník West Hamu David Moyes. "Kladivári" doma deklasovali Bournemouth 4:0, keď už po polčase viedli 3:0. Dvakrát sa strelecky presadil Mark Noble.

Tottenham Hotspur prehral na pôde Southamptonu 0:1. Tri body pre domácich zabezpečil v 17. minúte Danny Ings. "Kohúti" navyše prišli v prvom polčase o stredopoliara Tanguya Ndombelea, ktorý musel vystriedať pre zranenie. Po zmene strán utrpel zranenie zadného stehenného svalu aj Harry Kane.

Chelsea Londýn remizovala v Brightone 1:1. Hostia viedli od 10. minúty zásluhou Cesara Azpilicuetu, no napokon vedenie neudržali a v 84. minúte vyrovnal parádnymi nožničkami Alireza Jahanbakhsh.

Premier League - 21. kolo:


Brighton - FC Chelsea 1:1 (0:1)

Góly: 84. Jahanbakhsh - 10. Azpilicueta


Burnley - Aston Villa 1:2 (0:2)

Góly: 80. Wood - 27. Wesley, 41. Grealish


Newcastle United - Leicester City 0:3 (0:2)

Góly: 36. Perez, 39. Maddison, 87. Choudhury

/M. Dúbravka odchytal za domácich celý zápas/


Southampton - Tottenham Hotspur 1:0 (1:0)

Gól: 17. Ings


Watford - Wolverhampton Wanderers 2:1 (1:0)

Góly: 30. Deulofeu, 49. Doucoure - 60. Neto, ČK: 69. Kabasele (Watford)


Manchester City - Everton 2:1 (0:0)

Góly: 51. a 58. Gabriel Jesus - 71. Richarlison


Norwich - Crystal Palace 1:1 (1:0)

Góly: 4. Cantwell - 87. Wickham


West Ham United - Bournemouth 4:0 (3:0)

Góly: 17. a 35. Noble, 25. Haller, 66. Anderson


Arsenal Londýn - Manchester United 2:0 (1:0)

Góly: 8. Pepe, 43. Sokratis