Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Arsenal pokoril v derby Spurs, Mourinho kritizoval rozhodcu za penaltu

Juhokórejský futbalista Heung-Min Son z Tottenhamu počas ošetrenia v zápase 28. kola anglickej Premier League Arsenal Londýn - Tottenham Hotspur 14. marca 2021 v Londýne. Foto: TASR/AP

Bývalý kormidelník Manchestru United David Moyes nevyhral ani v jednom z 15 zápasov na Old Trafford proti svojmu bývalému klubu.

Londýn 15. marca (TASR) - Severolondýnske derby v rámci nedeľného 28. kola anglickej futbalovej Premier League medzi Arsnealom a Tottenhamom (2:1) torpédovalo šance Spurs na elitnú štvorku. Hoci "kohúti" na Emirates Stadium viedli, "gunners" výsledok v zaujímavom súboji otočili.

Zverenci portugalského trénera Joseho Mourinha išli do derby v dobrej nálade. V PL ťahali sériu troch výhier, celkovo aj s duelmi v Európskej lige UEFA mali päť triumfov za sebou. Spurs však mali zlý začiatok a domáci Emile Smith Rowe trafil bombou brvno. Už v 19. minúte hostia prišli o zraneného Heung-Min Sona, ktorý si natiahol zadný stehenný sval. Vystriedal ho Erik Lamela, ktorý v 33. minúte krásnou "rabonou" z vnútra šestnástky otvoril skóre. Keď domáci Cedric Soares trafil v prvom polčase opäť len do tyče zdalo sa, že by Tottenham mohol pomýšľať na dobrý výsledok, hoci nehral dobre. Ale ešte pred prestávkou aj so šťastím vyrovnal Martin Odegaard a v druhom polčase z penalty zariadil výhru domácich Alexandre Lacazette. Ten prevzal kapitánsku pásku, keďže iba na lavičke presedel duel Pierre-Emerick Aubameyang, ktorého tréner Mikel Arteta vynechal zo zostavy z disciplinárnych dôvodov. "Mal nastúpiť v základnej zostave, no sú tu isté disciplinárne záležitosti. Budeme to riešiť interne. Sú tu ďalší hráči, ktorí si zaslúžia hrať," povedal pred stretnutím podľa AFP španielsky kouč.

Smutným hrdinom zápasu sa stal Lamela, ktorý v 76. minúte dostal druhú žltú kartu a musel predčasne do šatne. Spurs napriek oslabeniu v závere mohutne finišovali a tlačili, Harry Kane dal ale gól z ofsajdu, priamy kop napálil len do tyče a Arsenal napokon odolal. V tabuľke je desiaty, Tottenham siedmy.

"V prvom polčase sme hrali vyložene zle. Výsledok 1:1 nebol férový, pretože sme boli úbohí, zle sme bránili, chýbala nám intenzita, nemali sme pressing, dôležití hráči sa schovávali. V druhom polčase sme sa vzchopili a kontrolovali sme hru. Mali sme dobré momenty a išli sme pre výhru. To nám ale zmaril rozhodca chybným verdiktom, že to bola chyba potvrdil aj VAR. Po tomto momente sme chceli dobre reagovať a vyrovnať, ale nevyšlo to. Gól Lamelu bol bez pochýb senzačný, ale najdôležitejší je výsledok a my sme prehrali," zhodnotil duel pre BBC Mourinho.

"Záverečných desať minút bolo najhorších, aké tím pod mojím vedením odohral. Nedokázali sme kontrolovať hru ani tempo, hoci nás bolo o jedného viac. Páčila sa mi reakcia na ich gól, ale ešte musíme veľa pracovať," vyjadril sa Arteta.

V ďalšom šlágri nedele zvíťazil Manchester United na Old Trafford nad West Hamom United 1:0. Ako jediný rozvlnil sieť stopér "kladivárov" Craig Dawson, keď v 53. minúte nasmeroval loptu hlavou do vlastnej siete. United neprehrali v súťaži v deviatich stretnutiach za sebou a upevnili si druhú priečku v tabuľke. Na mestského rivala Manchester City strácajú 14 bodov, no majú zápas k dobru. West Hamu patrí piata priečka.

"Tieto tri body sú veľmi dôležité, pretože West Ham je dobrý a atakuje prvú štvorku," vyjadril sa tréner "červených diablov" Ole Gunnar Solskjaer, ktorého tiež potešili straty Chelsea a Evertonu: "Bol to pre nás dobrý víkend."

Bývalý kormidelník Manchestru United David Moyes nevyhral ani v jednom z 15 zápasov na Old Trafford proti svojmu bývalému klubu. "Nám sa nepodarilo ideálne nastaviť na tento zápas. Poriadne sme sa nedostali do hry," citovala ho agentúra AP.