Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Arsenal prišiel o osemzápasovú sériu výhier, Newcastle útočí na LM

Hráč Arsenalu Gabriel Jesus (hore) hlavičkuje vo futbalovom zápase anglickej ligy Premier League FC Southampton - Arsenal Londýn v Southamptone 23. októbra 2022. Foto: TASR - AP

Zverenci trénera Mikeal Artetu tak majú na čele Premier League už len dvojbodový náskok pred Manchestrom City.

Londýn 24. októbra (TASR) - Osemzápasová víťazná séria Arsenalu vo všetkých súťažiach sa skončila nedeľnou remízou na ihrisku Southamptonu 1:1. Zverenci trénera Mikeal Artetu tak majú na čele Premier League už len dvojbodový náskok pred Manchestrom City, ktorý sa stal víťazom víkendového 13. kola.

Ako jediný z klubov "veľkej šestky" totiž vyhral, keď si poradil s Brightonom 3:1. Chelsea remizovala s Manchestrom United 1:1, Liverpool senzačne prehral s posledným Nottinghamom 0:1 a Tottenham podľahol 1:2 Newcastlu, ktorý sa posunul už na štvrté miesto tabuľky.

Arsenal stratil v lige body len druhýkrát v prebiehajúcej sezóne, keď od prehry s Manchestrom United (1:3) zo 4. septembra štyrikrát za sebou sebe bodoval naplno. Aj v nedeľu to vyzeralo, že si ide po víťazstvo, keď sa v 11. minúte ujal vedenia. Po prihrávke Bena Whitea sa presadil presnou strelou pod brvno Granit Xhaka a zaznamenal už štvrtý gól v sezóne. Arsenal mal v prvom polčase prevahu a vypracoval si aj ďalšie veľké šance, no druhý gól nepridal. Veľkú možnosť zahodil po zmene strán Gabriel Jesus, keď išiel sám na bránku, no v závere akcie spomalil a jeden z obrancov stihol zblokovať jeho strelu. V druhej polovici zápasu boli už aktívnejší domáci a v 65. minúte sa dočkali vyrovnania zásluhou Stuarta Armstronga. Southampton natiahol sériu bez prehry na tri zápasy a s 12 bodmi figuruje na 15. mieste tabuľky.

"Myslím, že v prvom polčase sme boli naozaj, naozaj dobrí, úplne sme kontrolovali hru, vytvorili sme si veľké šance, ale nepremenili sme ich. V Premier League sa za to platí. V druhom polčase sme mali nejaké ťažkosti. Pri toľkých stratách lopty sme sa dostali do problémov a už sme nemohli kontrolovať hru tak, ako sme chceli. Prestali sme robiť tie jednoduché a správne veci," uviedol Arteta.

Zaváhanie veľkoklubov využil Newcastle, ktorý natiahol sériu bez prehry už na sedem zápasov (4-3-0) a v tabuľke predbehol už aj piatu Chelsea a šiesty Manchester United, i keď odohral o stretnutie viac. Zverenci Eddieho Howea sa tak zapojili do boja o európske súťaže. Klub dotovaným saudskými fondami sa navyše v januárovom prestupovom období pravdepodobne opäť poriadne posilní. Howe však nechce, aby peniaze brali zásluhy hráčom, z ktorých mnohí prišli do tímu ešte pred novými majiteľmi. "To by bol problém. Teraz si užívame tento moment, ale nebudeme predbiehať," povedal.

Zápas sa však mohol vyvíjať úplne inak, ak by domáci Tottenham premenil tutovky z jeho úvodu. V tých však nepochodili dvakrát Son Heung Min a raz ani Harry Kane. Nasledovala veľká chyba kapitána Huga Llorisa, ktorý vybehol za šestnástku, no prehral súboj po kolízii s Callumom Wilsonom a ten z diaľky poslal loptu do prázdnej bránky. Situáciu skontroloval aj VAR, no faul sa nepískal. "Niekedy sú brankári až príliš chránení. Vybehol zo šestnástky a skočil do mňa. Ja mu nemusím uskočiť z cesty a gól našťastie platil," povedal Wilson. V 40. minúte ušiel na pravom krídle Paraguajčan Miguel Almiron a bolo 2:0. Domáci potom už len znížili hlavičkou Kanea.

Tréner Tottenhamu Antonio Conte po zápase povedal, že nemá dosť široký káder, aby mohol bojovať o titul v Premier League. Spurs sú tretí o tri body za City a päť za Arsenalom, no odohrali o zápas viac. V najbližšom čase im budú chýbať zranení Cristian Romero, Pierre-Emile Hojbjerg, Richarlison a Dejan Kulusevki. "Náš tím si nemôže dovoliť stratiť štyroch takýchto hráčov. Tímy bojujúce o titul potrebujú široké a kvalitné kádre. My sme len na začiatku tohto procesu. Keby sme hrali len raz za šesť, sedem dní, mohli by sme bojovať o niečo dôležité. No hrať každé tri dni, na to si musíme ešte počkať," povedal.