Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

AS Rím o svoju prvú európsku trofej vo finále proti Feyenoordu

Hráč Leicesteru James Maddison(druhý zľava) kope do lopty v 1. zápase semifinále Európskej konferenčnej ligy Leicester City - AS Rím v Leicesteri 28. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Feyenoord má už na rozdiel od svojho súpera v zbierke prvenstvo v európskych súťažiach, na konte má spolu tri trofeje - víťazstvo v EPM 1970 i v Pohári UEFA v rokoch 1974 a 2002.

Tirana 24. mája (TASR) - Európska konferenčná liga (EKL) spozná v stredu historicky prvého víťaza. Vo finále premiérového ročníka tretej najvýznamnejšej klubovej súťaže na starom kontinente sa stretnú AS Rím a Feyenoord Rotterdam. Duel v Aréne Kombetare v albánskej metropole Tirana sa začne o 21.00 h, rozhodovať ho bude rumunský arbiter István Kovács.

Rimania boli vo finále európskej súťaže naposledy pred 31 rokmi, keď vo finále niekdajšieho Pohára UEFA podľahli Interu Miláno. Neúspešné finále zažili aj v bývalom EPM (predchodca Ligy majstrov), v sezóne 1983/1984 v ňom prehrali s FC Liverpool v rozstrele. Na európskej scéne tak doteraz titul nezískali, na inú významnú trofej čakajú jeho priaznivci od roku 2008, vtedy klub uspel v Talianskom pohári.

Portugalský tréner Jose Mourinho absolvuje už piate finále v európskych klubových súťažiach v kariére. Všetky svoje štyri predchádzajúce účasti pretavil na zisk trofeje - na lavičke FC Porto triumfoval v Pohári UEFA 2003 a Lige majstrov 2004, s Interom Miláno sa radoval v LM 2010 a Manchester United doviedol k víťazstvu v Európskej lige v roku 2017. V Tirane tak môže skompletizovať zbierku a mať tituly zo všetkých v súčasnosti existujúcich pohárových súťaži v Európe. Môže sa zároveň stať tretím koučom v histórii s víťazstvami v troch rôznych európskych súťažiach po Giovannim Trapattonim a Udovi Lattekovi. Obaja majú na konte triumfy v EPM, Pohári UEFA a Pohári víťazov pohárov.

"História a dôležitosť súťaže sú odlišné ako v minulosti, ale je to pre mňa ďalšie európske finále a momentálne to najdôležitejšie, pretože nás ešte len čaká. Konferenčná liga je náročná súťaž a teraz sa chceme zapísať do histórie ako jej prvý víťaz. Bude to náš 15. zápas v Európe v tejto sezóne, začali sme už v auguste a veľa sme cestovali. Doplatili sme na to aj v Serii A, kde sme strácali body so súpermi, ktorí mali na prípravu viac času ako my. Aj teraz mal Feyenoord týždeň k dobru. Finále je vždy 50 ku 50, my urobíme všetko pre to, aby to bolo aspoň 51:49 pre nás," povedal pred finále Mourinho.

V Tirane sa bude spoliehať aj na fazónu anglického útočníka Tammyho Abrahama, ktorý v tejto sezóne nastrieľal 27 gólov, z toho deväť v EKL. "Pre mňa toto nie je malá trofej. Každé finále je finále a nezáleží na tom, v akej to je súťaži. Keď sa prebojujete do rozhodujúceho zápasu, vždy ho chcete vyhrať," vyhlásil Abraham pre agentúru AFP.

Feyenoord má už na rozdiel od svojho súpera v zbierke prvenstvo v európskych súťažiach, na konte má spolu tri trofeje - víťazstvo v EPM 1970 i v Pohári UEFA v rokoch 1974 a 2002. Kouč Arne Slot priviedol tím k tretiemu miestu v tejto sezóne holandskej ligy, teraz má šancu zakončiť ročník významným úspechom. Púť v premiérovej sezóne EKL odštartovali jeho zverenci v júli minulého roka predkolom v kosovskej Drite, ktorá leží približne 250 kilometrov od Tirany, kde sa cesta skončí.

Hráči z Rotterdamu v prebiehajúcej sezóne EKL prehrali z 18 duelov iba raz - v play off o skupinovú fázu s Elfsborgom. Kormidelník Feyenoordu vie, kto proti nemu bude stáť na lavičke súpera: "Mourinho má pôsobivú bilanciu vo finálových zápasoch. My sa však nemôžeme pozerať na jeho životopis, ale sústredime sa na iba na ich tím, taktiku a spôsob, akým hrajú. Na to sme sa pripravovali a chceme sa pobiť o víťazstvo," vyhlásil Slot. Oporou jeho tímu je nigérijský útočník Cyriel Dessers, ktorý je s 10 gólmi líder tabuľky strelcov prebiehajúcej sezóny EKL o jeden zásah pred Abrahamom.

Štadión v Tirane má kapacitu "iba" 20.000 fanúšikov a pre priaznivcov každého z finalistov vyčlenili po 4000 vstupeniek, no záujem bol mnohonásobne vyšší. Oba tímy majú početnú enklávu fanúšikov a do Albánska sa ich mnoho chystalo vycestovať aj bez lístkov. "Zaplnili by s prehľadom aj Santiago Bernabeu," vyhlásil Mourinho. AS Rím a Feyenoord sa doteraz stretli vo vzájomných dueloch dvakrát, vo vyraďovačke EL 2014/15 postúpil Rím po výsledkoch 1:1 doma a 2:1 vonku.

Finále EKL 2021/2022 - STREDA 25. mája, 21.00 h:


AS Rím - Feyenoord Rotterdam

/hrá sa v Tirane, rozhoduje: István Kovács (Rum.)/

predpokladané zostavy:

AS Rím: Rui Patricio - Mancini, Smalling, Ibanez - Karsdorp, Cristante, Sergio Oliveira, Pellegrini, Zalewski - Zaniolo, Abraham
Feyenoord: Marciano - Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia - Til, Aursnes, Orkun Kökcü - Nelson, Dessers, Sinisterra