Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

AS Rím povedie do konca sezóny De Rossi: Moje pocity sú neopísateľné

Daniele De Rossi počas tlačovej konferencie v argentínskom Buenos Aires v pondelok 29. júla 2019. Foto: TASR/AP

Štyridsaťročný De Rossi sa vrátil do svojho materského klubu, v ktorom strávil takmer celú hráčsku kariéru. Deviaty tím Serie A s ním podpísal zmluvu do konca prebiehajúcej sezóny.

Rím 16. januára (TASR) - Daniele De Rossi sa stal novým trénerom futbalového klubu AS Rím. Bývalý taliansky reprezentant a majster sveta z roku 2006 nahradil na lavičke portugalského kouča Joseho Mourinha, s ktorým klub v utorok ukončil spoluprácu.

Štyridsaťročný De Rossi sa vrátil do svojho materského klubu, v ktorom strávil takmer celú hráčsku kariéru. Deviaty tím Serie A s ním podpísal zmluvu do konca prebiehajúcej sezóny. "Nepoznám inú cestu, ako je oddanosť a odovzdanie všetkého, čo mám, aby sme čelili výzvam, ktoré nás čakajú do konca sezóny. Moje pocity z toho, že môžem sedieť na tejto lavičke, sú neopísateľné, keďže každý vie, čo pre mňa AS Rím znamená," citovala nového kormidelníka Rimanov agentúra AFP.

De Rossi odohral v drese AS takmer dve desaťročia a spolu s Francescom Tottim patril k hráčskym ikonám klubu zo Stadio Olimpico. Počas trénerskej kariéry si však stihol vyskúšať iba jediné pôsobisko. V uplynulej sezóne viedol štyri mesiace druholigový SPAL, no nedokázal zabrániť zostupu tímu do Serie C.

Mourinho pôsobil v tíme od roku 2021, predvlani s ním vyhral Európsku konferenčnú ligu (EKL) a vlani ho priviedol do finále Európskej ligy (EL). Rozhodnutie o jeho konci prišlo dva dni po prehre 1:3 na pôde AC Miláno, pričom pôvodný Mourinhov kontrakt platil do júna. "Radi by sme Josemu poďakovali za jeho vášeň a snahu. Na jeho pôsobenie v Ríme budeme mať vždy krásne spomienky, ale sme presvedčení, že okamžitá zmena je v najlepšom záujme klubu," uviedli americkí majitelia klubu Dan a Ryan Friedkinovci.

Mourinho prehral v máji s Rímom svoje prvé finále v európskej súťaži. Jeho tím nestačil na Sevillu 1:4 v jedenástkovom rozstrele po remíze 1:1 v riadnom hracom čase a predlžení. Šesťdesiatročného kouča katapultoval medzi svetovú elitu titul v Lige majstrov s Portom (2003/04) a rovnaký úspech dosiahol aj s Interom Miláno v sezóne 2009/10. Okrem toho pôsobil aj v Chelsea, Reale Madrid či Manchestri United.

Jeho koučovanie v Ríme poznačili početné suspendácie pre konflikty s rozhodcami. Zrejme najznámejší nastal po spomínanom májovom finále v budapeštianskej Puskás Aréne v tamojšom parkovacom dome. Na verejnosť vtedy prenikol videozáznam, v ktorom Mourinho vulgárne nadával rozhodcovi Anthonymu Taylorovi.