Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

AS Rím, Villarreal i United sú po výhrach u súperov bližšie k postupu

Hráč Manchesteru United Bruno Fernandes strieľa druhý gól z penalty v zápase štvrťfinále Európskej ligy CF Granada - Manchester United v Granade 8. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Dinamo Záhreb nastúpilo bez svojho elitného zakončovateľa Bruna Petkoviča v základnej zostave a proti siedmemu tímu La Ligy sa sústredilo na obranu.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Zo všetkých štyroch úvodných stretnutí štvrťfinále futbalovej Európskej ligy odchádzali vo štvrtok spokojnejšie hosťujúce tímy. Zvíťazili Manchester United v Granade (2:0), AS Rím na ihrisku Ajaxu Amsterdam (2:1) i Villarreal v Záhrebe nad Dinamom (1:0). Slavia Praha vybojovala cennú remízu 1:1 na štadióne Arsenalu Londýn.

Najbližšie k úspechu mal z domácich tímov Ajax. Suverénny líder holandskej Eredivisie viedol po polčase, keď Davy Klaassen skóroval v 39. minúte po peknej kombinačnej akcii. Tesne po prestávke v 53. minúte mal navyše Dušan Tadič výhodu jedenástky, no neskóroval a o päť minút prišiel trest. O vyrovnávajúci zásah sa postaral Lorenzo Pellegrini z priameho kopu, pri ktorom prepadla lopta popod telo brankárovi Kjellovi Scherpenovi a víťazný gól strelil tri minúty pred koncom po rohovom kope obranca Roger Ibanez, ktorý mal na svedomí pokutový kop. Brazílčan skóroval v drese Rimanov druhýkrát v kariére a opäť to bolo v EL.

Siedmy tím Serie A zvíťazil v tejto sezóne vo všetkých piatich stretnutiach vo vyraďovacej časti. "Toto je pre nás veľmi dôležité víťazstvo, ktoré prišlo v zložitom období. Vyhrať na Ajaxe je obrovská vec, domáci ukázali, že majú skvelý tím. Dali sme do toho všetko. Ešte ani zďaleka nie je koniec, no hráči si dokázali, že môžu uspieť," tešil sa tréner Rimanov Paulo Fonseca podľa portálu uefa.com.

Manchester United udával v Granade tempo hry a úvodný tlak spečatil gólom Marcusa Rashforda v 31. minúte. Poisťujúci druhý zásah pridal z bieleho bodu v 90. minúte Bruno Fernandes, ktorý premenil svoju devätnástu penaltu z dvadsiatich v drese United. "Na ďalší zápas sa nám vykartovali traja hráči, no aj tak sme spravili veľmi dobrý výsledok. Vieme, že nie je jednoduché dosiahnuť takéto skóre v Španielsku," vyjadril spokojnosť kouč United Ole Gunnar Solskjar.

Dinamo Záhreb nastúpilo bez svojho elitného zakončovateľa Bruna Petkoviča v základnej zostave a proti siedmemu tímu La Ligy sa sústredilo na obranu. O jediný zásah sa postaral z pokutového kopu Gerard Moreno v 44. minúte, ktorý zaznamenal šestnásty gól v predchádzajúcich pätnástich zápasoch. "Dosiahli sme dobrý výsledok, pre ktorý sme sem prišli. Dinamo je však dobrý súper a druhý duel bude zrejme ešte ťažší ako tento," skonštatoval Moreno.

Obranca Dinama Rasmus Lauritsen ani po domácom neúspechu neskladá zbrane: "Stále máme pred sebou 90 minút v Španielsku. Naozaj verím, že to môžeme zvrátiť. Dokázali sme to proti Tottenhamu, tak prečo by sme to nemohli zopakovať znovu?"